Helyi közélet

2016.04.21. 17:12

Kiszorította a hazait a lengyel alma - Megoldást keresnek a felek

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az orosz embargó okozta piaci helyzet és a lengyel alma térhódítása cselekvésre készteti az érintetteket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az orosz embargó okozta piaci helyzet és a lengyel alma térhódítása cselekvésre készteti az érintetteket.

Az elmúlt hetekben almapiaci problémát jeleztek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vezetésének a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők: az orosz embargó miatt Európa-szerte, így hazánkban is nehézkessé vált a hűtőházakban elhelyezett almakészletek értékesítése.

A helyzet áttekintésére a NAK egyeztető megbeszélést hívott össze a Földművelésügyi Minisztérium részvételével, valamint a kiskereskedelmi láncok képviselőivel, hogy közösen keressenek megoldást. Az eseményre a minisztérium dr. Feldman Zsolt államtitkárt delegálta, a NAK részéről Győrffy Balázs országos elnök jelent meg, a szabolcsi termelőket pedig Rácz Imre megyei elnök igyekezett képviselni. A napokban megrendezett találkozón megfogalmazódott az együttműködési szándék a piaci probléma megoldására.

Ennek értelmében a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete vállalta, hogy az áruházláncok kérésének megfelelően pontos felmérést készít a tárolókban lévő, jó minőségű étkezési alma mennyiségéről, majd tájékoztatja a kiskereskedelmi láncokat. A megbeszélésen az áruházláncok nyitottak voltak arra, hogy (a kapott adatok alapján) a közeljövőben közös marketingprogramokkal segítsék az almapiaci nehézségek megoldását.

Még a szezon előtt

Felmerült annak az igénye is, hogy a jövőben – még a szezon kezdete előtt – termékkörönként tekintsék át a magyar zöldség-gyümölcs termékek aktuális piaci helyzetét. Ettől azt várják, hogy jelenleginél stabilabb piaci pozícióba kerüljenek a magyar gazdák termékei. Célul tűzték ki, hogy rendszeresen felhívják az ágazat szereplőinek figyelmét az etikus kereskedelmi magatartásra, és tájékoztató kampány keretében informálják a termelőket a minőségi árukínálat feltételeiről.

– Az együttműködés keretében szeretnék rendszeressé tenni a személyes találkozókat, kölcsönösen tájékoztatni egymást a piaci tendenciákról és a fogyasztási szokások változásáról. Ennek segítségével a magyar termelők a jövőben várhatóan hatékonyabban tudnak felkészülni az újabb és újabb piaci kihívásokra – mondta lapunknak Rácz Imre, a NAK megyei elnöke.

Az orosz embargó a gond

A tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés, az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ugyanis ellepte a piacot, ezért a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre került. Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke szerint ősszel viszonylag jó áron tudták értékesíteni az almát a termelők, a fogyasztói alma és az ipari feldolgozásra szánt gyümölcs ára is magasabb volt. Most az olcsó lengyel alma az egész kontinensen leszorította az árakat. A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy nincs kereslet a magyar árura és szinte alig akad felvásárló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában