Helyi közélet

2016.05.21. 16:08

E-cigi: "Agyrém ez az egész, nem is értem, mi szükség van a szigorításra"

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - "Arra hivatkozni hogy az e-cigi ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak azért álságos, mert azt sem tudjuk, hogy a szennyezett levegőből mennyi káros anyag jut a szervezetünkbe. Akkor levegőt se vegyünk?"

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - "Arra hivatkozni hogy az e-cigi ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak azért álságos, mert azt sem tudjuk, hogy a szennyezett levegőből mennyi káros anyag jut a szervezetünkbe. Akkor levegőt se vegyünk?"

Péntektől tilos e-cigarettára „gyújtani” mindenhol, ahol hagyományos cigit sem lehet elővenni.

Agyrém ez az egész, nem is értem, mi szükség van a szigorításra – kommentálta Szentjóbi-Szabó Attila azt a hírt, hogy a pénteken hatályba lépett elektromos cigaretta használatát korlátozó szabályozás, amely megtiltja az e-cigaretta és dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatát mindenhol, ahol eddig tilos volt a hagyományos cigire rágyújtani.

Elkerült dohánybolt

– Azért vettem e-cigit, mert szerettem volna leszokni a dohányzásról. Egy évig csak a patronos, nikotinmentes, gyógynövényes párát, vízgőzt pöfékeltem ki, ami teljesen színtelen és szagtalan, így a környezetemben élőket sem irritálta és nem ártalmas – sorol pozitív érveket az elektromos cigaretta mellett Attila, majd hozzáteszi: otthon ma is csak e-cigit szív, könnyebb a légzése és nem is vágyik a „bűzrúdra”. Attilának egy patron, amit 1100 forintért vesz meg, egy hónapra elegendő, az e-cigi árát már az első hónapban megspórolta azzal, hogy nem járt dohányboltba.

– Utánanéztem, angol kutatások sem állapították meg, hogy az e-cigi az egészségre súlyosan káros lenne. Nem maga a nikotin, hanem a papír és a kátrány a rákkeltő a hagyományos cigarettában, azt pedig nem gondolom, hogy valaki attól lesz nikotin­függő dohányos, hogy kipróbálja az e-cigit, főleg úgy, hogy nikotinos patront csak a neten lehet rendelni – vélekedik Attila, és azt is megjegyzi: nem a dohányzás bármilyen formája mellett akar érvelni, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy úgy éljen, ahogy akar, ha ebbe beletartozik a dohányzás, tehesse meg, természetesen másokat is tiszteletben tartva.

– Ha igazak lesznek a hírek és több száz forinttal megemelik a cigaretta árát, akkor az ukrán cigicsempészet fog virágozni, arról pedig tényleg fogalmunk nincs, hogy mi van bennük. Arra hivatkozni hogy az e-cigi ismert összetevői között bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak azért álságos, mert azt sem tudjuk, hogy a szennyezett levegőből mennyi káros anyag jut a szervezetünkbe. Akkor levegőt se vegyünk? – kérdezte.

„Agresszíven” terjed

– Nagyon sok káros anyag található az elektromos cigaretta párájában – nyilatkozta több fórumon is az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója.

Horváth Ildikó szerint a teljes lakosság számához képest elenyésző az e-cigit használók száma, viszont megfigyelhető, hogy „agresszíven” terjed azok között is, akik korábban semmilyen dohánytermékkel nem éltek. Tanulmányokra hivatkozva a szakember elmondta: az e-cigaretta nem segít a leszokásban, sőt éppen ellenkező hatása van, fenntartja a dohányzást.

Kiderült: a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak. Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektromos cigarettát használtak már. Ezért is szükséges a szigorítás, áll a hivatalos indoklásban.

Vonaton sem

Az e-cigarettával kapcsolatos panaszok nem jellemzőek, az elmúlt időszakban ilyen jellegű észrevétel nem érkezett a vasúttársasághoz – olvasható a közleményükben.

A MÁV eddig külön nem tiltotta az e-cigaretta használatát a vonatokon, de azt tanácsolták, az e-cigizők kérjék az utastársak hozzájárulását. A jövőben erre már nem lesz szükség, ugyanis a vonatokon is tilos péntektől elektromos cigarettát szívni. A vonaton a jegyvizsgáló a dohányzó utassal szemben nyolcezer forint pótdíjat számít fel, egyúttal a tiltott dohányzás miatt a hatóságnál jogszabály alapján megteszi a bejelentést.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában