Helyi közélet

2016.05.05. 13:14

Íjászverseny Nagykállóban!

Nagykálló - A Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület 2016. május 7-én és 8-án kétnapos íjászversenyt rendez Nagykállóban, a harangodi TÉKA Tábor területén.

Nagykálló - A Nagykállói Csillagösvény Íjász Egyesület 2016. május 7-én és 8-án kétnapos íjászversenyt rendez Nagykállóban, a harangodi TÉKA Tábor területén. Az íjásztalálkozó a Keleti Gyepű tagok éves minősítő versenyei közül az első lesz, de bárki nevezhet korra és nemre való tekintet nélkül. Az íjászok csodálatos környezetben tradicionális íj kategóriában mérhetik össze tudásukat. A versenyt megelőző napon, május 06-án, pénteken délután kerülhet sor a sátrak és jurta sátrak felállítására. A látogatók a jurta sátrak nomád berendezési tárgyait is megcsodálhatják. A hagyományőrző íjászok tradicionális honfoglalás korabeli viseletben lesznek, és korhű fegyverekkel vívják meg a küzdelmet. A dobok és a kürt hangja május 7-én szombaton 09:30 órakor jelezi a vezér érkezését, akit a dombok előtt felvonult íjászok serege fogad. A kopjás zászlókkal érkező díszes kíséret a helyi törzsfő előtt áll meg. Ősi szokás szerint kenyértöréssel és borral való koccintással mutatják ki egymás iránti barátságos szándékukat. Ezután a seregszemle következik, majd Juhász Zoltán a város polgármestere köszönti az egybegyűlteket. A csapatbeosztás után 10: 00 órakor kezdetét veszi a 23 furfangos cél leküzdése. A nappali verseny kb. 16:00 órakor ér véget, ami után az estebédre főzött babgulyás elfogyasztása következik. A sötét beköszöntével a Gyepű táltosának szertartása következik. A segítője egy kovakővel a kezében hagyományos csiholással gyújtja meg az égtájak őreinek fáklyáit, akik egyszerre lépnek az óriási máglyarakáshoz és meggyújtják a szertüzet. Táltos dobok kíséretével ősi énekek csendülnek fel és a tűz körül állók átélhetik az ősi varázst. A kiosztott nyírfa gallyacskák elégetésével mindenki kívánhat egyet az ősöktől. A tűz hanyatlásával az éjszakai verseny veszi kezdetét, majd a 15 célállomással megépített koromsötét pályán indul meg az íjászok hada. A derengő fényekkel gyéren megvilágított célok leküzdése nagy izgalmakat tartogat. Az éjszakai verseny kb. hajnal 02:00-ig tart. A versenyen álló, forgó, lengő célok is lesznek, valamint élethű állatalakok is többször feltűnnek. A lóról lövés próbára teheti a résztvevőket. A második napon a verseny, a puta (korsó), azaz a 70 méteres és az újonnan bevezetett 120 m-es távlövéses számmal ér véget. Az eredményhirdetés ezután következik a díjak átadásával.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, legyen az látogató, vagy versenyző.

Azoknak, akik részt szeretnének venni a versenyen, a jelentkezés és a verseny részletei a keletigyepu.hu oldalon elérhetőek.

Kérdésével hívja Mosolygó Szabolcs Elnököt a +36-70/459-3514 telefonszámon.

- Keczán Krisztián, a Csillagösvény Íjász Egyesület -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában