Helyi közélet

2016.05.14. 17:32

„Istenbe vetett hittel irányítom a céget”

Újfehértó - Papp Krisztián a lelki­pásztori hivatás mellett vezeti a családi vállalkozást.

Újfehértó - Papp Krisztián a lelki­pásztori hivatás mellett vezeti a családi vállalkozást.

Minden ország a saját tehetségeire, kiválóságaira, különösen pedig sikeres vállalkozóira tudja alapozni jövőjét. Egy jól menő vállalkozás irányítása önmagában is nagyon sok munkával jár, nehéz mellette szabad­időt találni, családdal együtt lenni, főleg nehéz egyszerre egy másik pályán is megfelelni.

Papp Krisztián mégis elérte a lehetetlent. Sikerült összehangolnia a cégvezetést egy másik, nem is akármilyen hivatással, a lelkészivel. A Nyírtéti Református Egyházközség lelkipásztora, a Nyírségi Református Egyházmegye számvevője. A PA-COMP Kft.-ben, a családi vállalkozásban kereskedelmi igazgató. Nős, két gyermekük van. Ha pedig mégis túl nagy a nyomás, rockzenével és vadászattal ereszti ki a gőzt.

Mióta foglalkozik a kereskedelemmel?

PAPP KRISZTIÁN: A szüleim 1993-ban fogtak bele a vállalkozásba, a semmiből építették fel a céget. Öcsémmel minden fázisában mi is részt vettünk. Tudatosan készítettek szüleink minket a munkára. A szoros testvéri és munkakapcsolatunk a mai napig megmaradt. 2008-ban történt meg a generációváltás.

Mégis, hogy lett ezek mellett református lelkipásztor?

PAPP KRISZTIÁN: Nagyon korán elhívást kaptam Istentől. Már a gimnáziumba ezzel a szándékkal érkeztem, érettségi után pedig a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre iratkoztam be. Végül 2001-ben tettem le a lelkészképesítő vizsgámat. Nyírtétre kerültem lelkésznek 2001-ben, ami nagyon közel van Újfehértóhoz, így a céges ügyeket is tudtam folytatni.

Hogyan lehet összeegyeztetni a két hivatást?

PAPP KRISZTIÁN: Rengeteg menedzseri, koordinációs munkával. A hívek elfogadtak olyannak, amilyen vagyok, persze ehhez az is kellett, hogy már az elejétől kezdve nyílt lapokkal játszottam. Nagy rajtam sokszor a nyomás, hiszen közel ötven kollégánk van, az ötven családot jelent, de büszkék vagyunk rá, hogy minden karácsonykor a biztos megélhetést tehetjük a fa alá.

Ha már túl nagy a terhelés, hogyan engedi ki a gőzt?

PAPP KRISZTIÁN: Minden reggel Biblia-olvasással és elmélkedéssel kezdem a napot, ez tölt fel. A fő hobbim a zenélés, ez apai ágról jön, de szoktam motorozni is. Szeretek kimenni a természetbe, jó dolog cserkelni a vadak után, hallgatni őket. Ilyenkor egyedül tudok lenni, járom az erdőt, a lesen valósággal felfrissül az agyam és a gondolkozásom.

Milyen tanácsokkal indítja majd útjára saját gyermekeit?

PAPP KRISZTIÁN: Mindenképpen a Példabeszédek könyvéből a bölcs Salamon király néhány, fiának intézett jó tanácsával. Fogadják el az okos intést, az igazságot, a törvényt és a becsületességet. Aki lustán dolgozik, elszegényedik, de a ­szorgalmas munka előbbre visz. A legfontosabb dolog, amit gyermekeimre bíznék, mégis az, hogy az élet minden ­területén őrizzék meg szívüket, mert onnan indul ki az élet.

- Lengyel Nóra -

Az írás részlet, teljes terjedelemben megjelent a Kelet-Magyarország Kontúr magazinjában, amely korlátozott számban megvásárolható szerkesztőségünk ügyfélszolgálatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában