Helyi közélet

2016.05.07. 17:05

Jó kezekben az emésztésünk

Nyíregyháza - Az OEP támogatja a kapszulaendoszkópos vizsgálatokat.

Nyíregyháza - Az OEP támogatja a kapszulaendoszkópos vizsgálatokat.

Bár a meghívó a 35. születésnap megünneplésére invitált, Nyíregyházán a gasztroenterológiai ellátás 38 évvel ezelőtt, 1978-ban indult, s azóta is töretlen fejlődés jellemzi. Ennek köszönhetően ma az ország egyik legelismertebb gasztroenterológiai és endoszkópos centruma a Jósa András Oktatókórház I. Belgyógyászata.

– Érdemes volt várni az ünnepséggel, hiszen ma már méltó körülmények között, új épületben, korszerű feltételek mellett láthatjuk el a betegeinket – mondta a jelenről dr. Szegedi László osztályvezető főorvos, és soha „jobb” alkalom nem lehetett volna, hogy bejelentse: május elsejétől az OEP támogatja az osztályon elvégzett vékonybél kapszulaendoszkópos vizsgálatokat, melyek során nincs fájdalom, fertőzésveszély, altatás.

A pénteki tudományos napon az elmúlt 38 év krónikása dr. Ágoston Sándor főorvos volt, aki az indulás évében az elsők között végzett gyomortükrözést az osztályon.

Előadásából kiderült: az endoszkóphoz hasonló eszközt már az 1800-as években használtak: ezek azonban ­meglehetősen merevek ­voltak, az újabb, flexibilis fajták csak 1957 után jelentek meg, 1962-ben dolgozhattak először ilyennel a hazai orvosok.

– Az endoszkópok fejlődésében két nagy mérföldkövet lehet említeni: a száloptikák, valamint a videochipek megjelenését – említette a főorvos. Ma modern eszközök állnak a szakorvosok és szak­asszisztensek rendelkezésére, évente több mint 10 ezer, az emésztőrendszerrel kapcsolatos vizsgálatot végeznek el Nyíregyházán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában