Helyi közélet

2016.05.22. 17:35

Jól szerepelt megyénk a világtalálkozón

Budapest - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulináris kincseiből és gasztronómiájából mindenki erőt meríthet.

Budapest - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulináris kincseiből és gasztronómiájából mindenki erőt meríthet.

Vasárnap délután mutatkozott be a VI. Magyar Világtalálkozó hazai díszvendége, Szabolcs Szatmár-Bereg megye, s a program legutolsó napján is még olyannyira tetőfokán állt a hangulat, mintha haza se akarnának menni a vendéglátók és a kiállítók. Nagyjából a harangszó elhangzása után a Bokotey János dirigálta Nyírbátori Tinódi Kulturális Egyesület Vegyes Kórusa képviseltette szűkebb pátriánkat a világtalálkozó kórusfesztiválján, hét gyönyörű kórusművel köszönve meg a reájuk irányuló figyelmet a nagyszínpadon.

Szabolcs megye pódiumi külön programjára kora délután került sor a Magyarsághíd teremben, amikor Nagyné Varga Mária háziasszonyi istápolása mellett először a dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója szórakoztatta a közönséget a tőle megszokott humorral és könnyedséggel, majd Vásárosnamény, Máriapócs, Mátészalka, Kisvárda képviselői, illetve településvezetői rögtönöztek kedvcsinálót mindahhoz a szépséghez és értékhez, ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sajátja.

Szécsi Szabolcsot, a fesztivál pálinkáját adó Tarpa nagyközség polgármesterét külön is megszólítottuk. Arra kérdésre ugyan nem tudott választ adni, pontosan mennyi szilvapálinka fogyott a kép nap alatt, de azt örömmel erősítette meg, hogy a vendégváró asztaluk melletti lócák soha nem maradtak üresen, annyian látogattak el az általuk oda varázsolt falusi életképbe. - Belső erőt adott nekünk ez a rendezvény, s felkínált egy lehetőséget, mivel nem csak a megyének, de a világnak is megmutathattuk, mit tud Tarpa. Sok álmatlan éjszakába telt, míg összeállt a leendő stand képe, de megérte, mert jól sikerült. A csókos kaputól, a kézimunkákig, az aszalt szilvától a nádból fonott kerítésig minden jól betöltötte a funkcióját. Brazília valósággal beleszeretett – természetesen a pálinka mellett – a feldolgozott rostos almalevünkbe, nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan São Pauloban fog kikötni a tarpai gyümölcslé.

Mindemellett Angola is komoly érdeklődést mutatott az irányunkba. S mivel még a napnak sincs teljesen vége, reméljük, hogy ma még, -az eddig hozzánk betérő sztárvendég után - Harsányi Levente énekes-műsorvezető és Nacsa Olivér parodista is befut ide hozzánk. Ami jó a megyének és benne Tarpának, az véleményem szerint a világnak is csak jó lehet, s a termékeinkből mindenki csak erőt meríthet – fogalmazta meg üzenetét összegzésül Tarpa első embere.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában