Helyi közélet

2016.05.02. 16:23

Megérkezett Nyíregyházára a monumentális festmény

Nyíregyháza - Az idei Városnapok programsorozat egyik kuriózuma, hogy a nagyközönség is megtekintheti Z. Szalay Pál Nyíregyháza betelepítését ábrázoló monumentális festményét.

Nyíregyháza - Az idei Városnapok programsorozat egyik kuriózuma, hogy a nagyközönség is megtekintheti Z. Szalay Pál Nyíregyháza betelepítését ábrázoló monumentális festményét.

A fővárosban restaurált festmény - ami a Váci Mihály Kulturális Központ 3. emeletén lesz kiállítva - ma érkezett meg Nyíregyházára. A restaurátorok a holnapi nap során (május 3. kedd) a kiállítás helyszínén készítik elő (vasalják) majd rögzítik a festménykeretre, hogy azt követően azzal együtt állítsák fel a monumentális alkotást.

Háttér:

A most restaurált 2,7 x 9 méteres festmény az Ipartestület megrendelésére készült 1930-ban és éveken át az iparos székház (ma Kölyökvár) emeleti dísztermét ékesítette.

A festmény a kommunizmus évtizedeiben lekerült a mai Kölyökvár falairól és majdnem az enyészet lett a sorsa. Hosszú évekig szunnyadt a Jósa András Múzeum raktárában. Az idei Városbál jótékonysági célja volt ennek a városunk számára becses műnek a felújítása.

A festményen a művész balról jobbra haladva ábrázolta a város újratelepítésének főbb mozzanatait. A mű középpontjában azt a pillanatot örökítette meg, amikor Petrikovics János szarvasi csizmadiamester átveszi gróf Károlyi Ferenctől az adománylevelet. Tőlük jobbra a szülőhelyüket elhagyó telepesek kisebb csoportjai elevenednek meg, amint lovas szekerekre felpakolva indulnak útnak egy új, jobb élet reményében. A kép bal oldalán a kihalt település újjáépítésében fáradozó embereket láthatjuk, háttérben Nyíregyháza gótikus stílusú református templomával.

Z. Szalay Pál 1891-ben született Léván, egy nyolcgyermekes családban. Tanulmányait követően 1917-ben érkezett Nyíregyházára, és 50 éven keresztül tanított rajzot a polgári fiúiskolában, majd az 1946-ban megalakult nyíregyházi Bessenyei György Képzőművészeti Népfőiskolán művészettörténetet oktatott.

Sorra megfestette Nyíregyháza egykori polgármestereit, freskókat készített a Móricz Zsigmond Színház előcsarnokában és a régi római katolikus elemi iskola dísztermében. 1973-ban Szentendrére költözött. Ekkor 40 művét Nyíregyházának ajándékozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában