Helyi közélet

2016.05.12. 15:53

Szabolcs megye a díszvendégek között

Nyíregyháza - Határtalan összefogás értékeinkért – e jelmondat szellemében indul útjára a VI. Magyar Világtalálkozó.

Nyíregyháza - Határtalan összefogás értékeinkért – e jelmondat szellemében indul útjára a VI. Magyar Világtalálkozó.

Számtalan műfajban, s minden korosztálynak kínálnak programokat május 13-ától a világ különböző égtájairól összesereglő magyarok fesztiválhangulatú találkozóján, amelyen a kultúra, a közélet, a tudomány, a művészet, a civil szféra, az üzleti világ, a hitélet és a sport szereplői mutatkoznak be. A tíz napon át tartó program Budapest különféle helyszínein és több vidéki településen várja az érdeklődőket.

Nagyon is helyénvaló

– Minden évben három dísz­vendége van a világtalálkozónak: egy kontinens – az idén ebben a kategóriában Latin-Amerikára esett a választás –, egy magyar megye – 2016-ban Szabolcs-Szatmár-Bereget érte ez a kitüntetés –, s egy határon túli vidék, ami most Őrvidék lesz Ausztriából, Burgenlandból – tájékoztatta lapunkat dr. Bokor Balázs, volt Los Angeles-i magyar főkonzul és nagykövet, a szervezőbizottság tagja, amikor a rendezvényről, s a megyénk kiválasztásának körülményeiről kérdeztük.

– A Panoráma Világklubnak 90 országban 200 alapszervezete van, és a magyarországiak között szép számmal képviseltetik magukat a szabolcsiak Kisvárdáról Mátészalkáig, Aranyosapátitól Nyíregyházáig.

– Ráadásul több rendezvényünk is volt már ebben a térségben. Ugyan ez még csak a hatodik világtalálkozó, s magyar megye is van bőven, ezzel együtt helyénvalónak találtuk, hogy az idén ez a legkeletebbre lévő – amely általában véve is kisebb promóciót, kevesebb propagandát kap idehaza és külföldön – mutatkozhasson be, és vihesse el a jó hírét ország-világ elé.

– Az idei rendezvénynek Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a fővédnöke, aki elsősorban megyei képviselői minőségében tölti be a tisztséget, s itt kell megemlíteni azt is, hogy a világtalálkozó pálinkája címet ezúttal a tarpai szilvapálinka kapta.

– A program május 21–22-én éri el a csúcspontját a Lurdy Ház ötezer négyzetméteres Világfalujában, ahol a részt vevő szabolcsi települések – mint vendéglátók – is kapnak egy standot. A Panoráma Világklubnak természetesen kitüntetései is vannak. „A Világ Magyarságáért” kitüntetéseket az Uránia Filmszínházban rendezett gálaestünkön adjuk át május 17-én, köztük George Pataki volt New York-i kormányzónak, aki videóüzenettel köszöni meg a személyének szóló figyelmet. Egyébként ő maga is szabolcsi kötődésű, ugyanis apai nagyszülője, Pataki János Aranyos­apátiból származott el.

Kihozni a maximumot

– A világtalálkozó első komoly vidéki eseményét szintén Szabolcs megyében rendezzük május 14-én. A Csenger–Nagygéc–Aranyos­apáti útvonalat végigjáró delegáció – akik között magam is ott leszek – megtekinti a települések rendezvényeit, s felvonultatott értékeit – árulta el a nagykövet, ám ennek az utóbbi programnak a részleteiről már Dócs Attilát, Csenger polgármesteri referensét kérdeztük.

– Nagygécen ünnepi köszöntőkkel és egy ökumenikus istentisztelettel indul a VI. Magyar Világtalálkozó szabolcsi programja. Az emlékparki séta után Csenger Makovecz Imre tervezte épületegyüttesét nézik meg a világtalálkozó résztvevői, közöttük dr. Tanka Lászlóval, a rendezvény elnökével. Ezt követően egy kerek­asztal-beszélgetést tartunk a régió, a város vezetői körében, ahová a térség vállalkozóit és gazdálkodóit is várjuk. Csenger szeretné felmutatni, hogyan próbálja mindenből a maximumot kihozni, legyen az európai, sőt világszínvonalú cipőgyártás, vagy intenzív almatermesztés és -feldolgozás – fogalmazott Dócs Attila.

Délután Aranyosapáti Aranyosszigetén folytatódik a program, de erről és a továbbiakról már holnapi lapszámunkban olvashatnak.

KM-MJ

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 12-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában