Helyi közélet

2016.05.13. 16:26

Vízhez jutnak az élőhelyek - Gőzerővel folyik az Öreg-Túr rehabilitációja

Nagyar - Befejeződött az Öreg-Túr rehabilitációjának második üteme, a szakemberek már a harmadikon dolgoznak.

Nagyar - Befejeződött az Öreg-Túr rehabilitációjának második üteme, a szakemberek már a harmadikon dolgoznak.

Az Öreg-Túr rehabilitációjának második ütemére azért volt szükség, mert az első ütemben megvalósult beruházások a folyó felső, a túristvándi vízimalom fölötti szakaszának vízszintemelését, vízháztartásának javítását nem érintették – hallhattuk Gacsályi Józseftől, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területi felügyelőjétől, projektmenedzsertől a program zárórendezvényén. A 895 ezer eurós beruházás költségeinek 85 százalékát Izland, Lichten­stein és Norvégia fedezte.

Automata állomások

– Az a cél, hogy ha sok a víz, elvezessük, illetve megtartsuk, hogy aszály idején legyen mivel öntözni, jusson víz az értékes holtmedrekbe, a természeti értékekben gazdag élőhelyekre. A felső szakaszon tavaly szeptember és idén április között a víz szabályozását érintő létesítmények, műtárgyak épültek, melyek révén a vízrendszer 70 kilométeres szakaszán nyílik lehetőség a vízszintek emelésére, és két holtág vízigényét is ki lehet elégíteni. Ilyen létesítmény a két fenékgát Kölcsénél és Sonkádnál, amelyek biztosítják a kölcsei Túr-ág vízpótlását, belvizes időszakban pedig csökkentik az alsó szakaszok belvízterhelését. – A fenékgátak mellett vízszintszabályozó zsilip épült Sonkádnál, a kölcsei fenékgát közelében automata vízszintmérő állomásokat készítettünk, a nagyari Petőfi, illetve az Olcsvaapátinál lévő Kövessy Győző zsilip külvízi oldalán is automata vízszintmérő szondákat építettünk be, és felújítottuk a Túr-Erdei holtág szabályozózsilipét. A terepadottságok miatt nem volt egyszerű a mederkotrás sem mintegy 1100 méteren.

– Érdekesség, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben az igazgatóság szatmári szakaszmérnöksége is közvetlenül részt vett a kivitelezésben. Ilyen volt például az automata vízszintmérő szonda beépítése Olcsvaapátinál, az automata vízszintmérő állomás a kölcsei duzzasztónál, mi újítottuk fel a Túr-Erdei zsilipet, s előkészítettünk Túristvándi és Kisar külterületén a mederkotrást 1100 méteren, valamint elvégeztük itt az utómunkálatokat is. A munkálatokat vízkorlátozás mellett végeztük a Túr-Erdei zsilip felújításakor, 0,5 köbméter másodpercenkénti hozam vízpótlása mellett épültek a fenékgátak, az automata vízszintmérő állomások, a kölcsei Túr-ág zsilipének építése során.

KM-GYL

Tiszta Tisza-víz a Túrba?

A most befejeződött beruházással elérhető, hogy a duzzasztás helyén 80–100 centiméterrel megemelkedjen a vízszint, melynek hatására a Sonkádnál beadagolt vízhozam magasabb szinten vonul le. Azaz nemcsak belvízvédelmi, de komoly vízgazdálkodási, ökológiai jelentőségük is van az elkészült műtárgyaknak. Ezzel nem zárható le az Öreg-Túr rehabilitációja, további teendő a holtmedrek, csatornák vízpótlásának biztosítása. Lehetőség van a Tiszából is tiszta víz elvezetésére az Öreg-Túrba Tekeházától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában