Helyi közélet

2016.06.14. 09:38

A szabolcsi önkormányzatok foggal-körömmel harcolnak az iskolák államosítása ellen

Nyírmada, Nyírtelek, Újfehértó - Eddig megyénkben 50 állami fenntartású, de önkormányzati működtetésű iskola volt.

Nyírmada, Nyírtelek, Újfehértó - Eddig megyénkben 50 állami fenntartású, de önkormányzati működtetésű iskola volt.

Nem adjuk! Foggal-körömmel ragaszkodunk az iskolánkhoz, nem fogadunk el egy irracionális döntést, amely sem a gyermekek, sem a pedagógusok, sem a szülők érdekét nem szolgálja – jelentette ki nagyon határozottan Kálmán Béla. Nyírmada volt a naményi járás 29 települése közül az egyetlen, ahol azt mondták már korábban is, a működtetést megtartják, mert az önkormányzat képes a legjobban gondoskodni az intézményéről, így tudnak azonnal reagálni a gondokra. A több mint 470 millió forintból gyönyörűen felújított és felszerelt, napelemmel is ellátott Patay István Általános Iskolában minden feltételt megteremtettek ahhoz, hogy a csaknem 600 diák a legjobb körülmények között tanulhasson.

– Elő nem fordulhatott, hogy a tanárok ne tudjanak annyit fénymásolni, amennyit akartak, vagy a gyerekek fűtetlen tanterembe üljenek, mert a számla nem lett kifizetve, de arra sem volt példa, hogy a karbantartási munkákra napokat, heteket vártak volna – említ mindennapi apró, de a működtetésben fontos, az egészet tekintve lényeges részleteket a kisváros vezetője.

Problémamegoldás

– Azt üzenem az oktatási kormányzatnak, még egyszer jól gondolják meg, érdemes-e elvenni azoktól az önkormányzatoktól az iskolákat, ahol a legnagyobb gondossággal, lelkiismeretesen, sokszor erőn felül is áldoztak az oktatási intézmény fejlesztésére, működtetésére. Ez az iskola a mi iskolánk, a tanárainké, a gyermekeinké, a szívünk, lelkünk benne van, és nem engedhetjük meg, hogy semmi közünk ne lehessen a sajátunkhoz – fogalmazott Kálmán Béla.

– A napi problémákat helyben és rögtön kell megoldani, azt pedig már láttuk mások példáján, hallottuk, hogy a központosított, felülről irányított klikes rendszer hogyan működik. Ebből nem kérünk, felelős önkormányzatként mi vagyunk a legjobb működtetők, ebből nem engedünk – nyomatékosított a polgármester, és megjegyezte: abszurd, hogy Magyarországon lehet egyházi és alapítványi az iskola, de önkormányzati nem, és észszerű válasz nincs a miértre…

Újfehértón két oktatási intézményt is érint a kormány döntése.

– Polgármesterként egyáltalán nem örülök neki, hogy állami kézbe kerülnek az iskoláink. Amikor a Klik megalakult, 100 millió forintot kért volna évente a működtetésre, amit 2014 után 90 millióra enyhített. Ezzel szemben mi 55–60 millió forintból kihoztuk a költségeket. Az egyik nagy félelmem az, hogy az emelt összeget kell fizetnünk, és nem tudjuk majd, mire költik a pénzünket – árulta el érdeklődésünkre Nagy Sándor polgármester. Hozzátette: bízik benne, hogy az állam legalább olyan jó gazdája lesz az intézményeknek, mint amilyen az önkormányzat volt. Ezzel kapcsolatban azonban vannak fenntartásai…

Engedéllyel mindent

– Úgy gondolom, a „racionális működtetésbe” nem fér bele, hogy minden iskolában legyen gondnok arra az esetre, ha betörik egy ablak vagy beragad az ajtó. Ki oldja meg akkor ezeket a problémákat? Arról nem is beszélve, hogy sok közmunkást foglalkoztatunk a külső és belső területek rendben tartására. Ha átveszi az állam a működtetést, mi oda csak engedéllyel mehetünk majd be? Olyan tisztán tartják majd ezeket az épületeket, mint ahogy most mi? Egy város életében meghatározó szerepet játszanak az iskolák és a tanárok. Ha a jövőben kérni szeretnék valamit a pedagógusközösségtől, engedélyt kell szereznem a Klik vezetőjétől, hogy beszélhessek az igazgatóval, aki pedig majd rábólint arra, hogy válthassak néhány szót a tanárokkal? Sok a kérdés, amikre valószínűleg majd csak a gyakorlat ad választ.

KM


Pozitív irányú változások

– Több szállal kötődöm a Nyírteleki Általános Iskolához. Itt voltam diák, később tanár, most pedig polgármesterként viselem szívemen az intézmény sorsát – meséli Szekeres József.

– Az önkormányzat és a lakosság elvárása egyaránt az, hogy a változások pozitív irányúak legyenek, javuljon az oktatás színvonala, az iskola megtartóereje, szakmai teljesítménye. Vannak még megválaszolatlan kérdések az iskolák állami kézbe kerülése körül, de bízom benne, hogy ezek mindenki számára megnyugtatóan fognak rendeződni. Egy biztos: mindenben a városunk érdekeit fogom szem előtt tartani.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában