Helyi közélet

2016.06.13. 10:43

A terrorizmus árnyékában - Van mitől tartaniuk a nyaralóknak?

A terrorveszély miatt az idei turizmus legnagyobb vesztesei: Törökország, Tunézia és Egyiptom.

A terrorveszély miatt az idei turizmus legnagyobb vesztesei: Törökország, Tunézia és Egyiptom.

Egyre zűrösebb hely a földgolyó, ami az utóbbi időben alaposan elvette a turisták kedvét az utazástól, az idei nyaralási szezonnak pedig talán a korábbinál is jobban keresztbe tett.

Életmentő lehet…

Minden a tavalyi tunéziai tengerparton elkövetett fegyveres támadással kezdődött, ám a folytatás – migrációs válság, német szilveszter, törökországi robbantás, egyiptomi repülőgép-merénylet, Belgiumi zavargások – még a legvadabb rémálmokat is felülmúlta. Pár napja pedig Tel-Aviv egyik kávézójában dördültek el a fegyverek. S ha még ez sem volna elég, előzetes regisztrációra biztatta a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságra látogató magyar szurkolókat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, ami adott helyzetben életmentő is lehet. Egyszóval „van mire nézni” az idei turistaszezonban, ezért is térképeztük fel, hová készülnek a nyáron a Szabolcs megyeiek, vagy éppen hova nem.

– Éveken át sláger volt a repülős desztinációban a török riviéra, ez a hely a június eleji robbantásnak köszönhetően most bizonyosan a nagy vesztesek közé került – mondta el lapunknak Bicsérdy Rita, a Sky Travel Utazási Iroda vezetője. – Mi mindig elmondjuk, hogy ami Ankarában vagy Isztambulban történik, a tengerpartot nem érinti, de az utasok érthető módon mégis egy kalap alá veszik a kettőt. A másik nagy vesztes Tunézia, amit azért is nagyon szerettek, mert a családosok számára az egyik legolcsóbb nyaralási lehetőséget nyújtotta. Most viszont senki sem mer oda menni. A harmadik visszaeső Egyiptom, ugyanis ami az Egyptair légitársaság gépeivel történt (plusz a robbantások), joggal rémítette meg az embereket.

– Nem állítom, hogy egyik desztinációban sem utazik senki, de az érdeklődés számottevően lecsökkent, s ez az európai térségre is igaz. Nem véletlenül szárnyal a belföldi turizmus. Törökországban rengeteg szállodát bezártak, s kevesebb last minute utat kínálnak, mert az oroszok nem utazhatnak. Az európai nagyvárosok sincsenek a népszerűségi listák élén. Se London, se Párizs nem vonzó most a turistáknak.

– Kezdődött azzal, hogy már a szilvesztereket is lemondták. A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt én se mernék kiutazni Franciaországba, de előtte és utána igen. Madrid, Barcelona és Brüsszel is rajta van a feketelistán. Egyébként személyiségfüggő, ki hogyan kezeli a helyzetet. Az egyik típus ki se teszi a lábát az országból, a másik mindent a sorsra bíz – osztotta meg a tapasztaltait Bicsérdy Rita.

Sokan nem ijedősek

Varga Edina, a Dolce-Vita Utazási Iroda utazásszervezője is hasonló tapasztalatokról számolt be, azzal a kiegészítéssel, hogy ők például Szicíliát és Máltát se nagyon szokták ajánlani a migránsválság

miatt.

– Szicíliából kisebb összecsapásokról időnként hallani híradásokat, ugyanis a sajtó szerint a helyi maffia távol akarja tartani a környéktől a migránsokat. Málta pedig mindig is a bevándorlás fontos célállomása volt. De az ijesztő hírek ellenére mégis sok utasunk választja a veszélyesnek ítélt országokat az idén is, egyedül Tunézia esett ki teljesen a kínálatból.

– A Törökországot kedvelők például azt mondják: azt a luxust egyik ország sem tudja megadni Európában, amit a török riviéra nyújtani képes. De szeretik még Balit és a Maldív-szigeteket, ezeknél a távolabbi utaknál egyedül a monszunosabb időszakokat érdemes gondosan elkerülni – tanácsolta a szakember.


Nem keltünk pánikot, utazunk tovább

A Síva Utazási Iroda – ugyan csak utazásközvetítéssel foglalkozik – arról számolt be, hogy ők például nem érzékelték a migráció miatti, Görögországgal szembeni elutasítást. Ami jó a rosszban, hogy a helyzet végre látványosan kedvez a hazai turizmusnak, s így talán a Balatonnál is több magyar szót hallani majd, mint eddig – mondta el a cég egyik munkatársa.

Gáll Sándor a Gáll Travel ügyvezetője már csak azért is másképp szemléli a helyzetet, mert az erdélyi útjaik és kulturális üdülőprogramjaik veszélytelenek. Korábban persze ők is szerveztek egzotikus hajóutakat, s kikötöttek Tunéziában és Törökországban is, de az előre nem látható veszéllyel soha nem foglalkoztak.

– Mit is tehettünk volna, ha éppen akkor robbantanak, amikor Barcelonában vagyunk, megállunk Mar­seille-ben vagy éppen kiszállunk Korzikán? Mi félelem helyett inkább utazunk tovább, és a turistáink körében sem szeretnénk pánikot kelteni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában