Helyi közélet

2016.06.20. 17:14

Aranyos jonatáncseppek - a legjobb pálinkákat díjazták

Kisvárda - A fogyasztó dönti el, hogy melyik pálinka mellett teszi le a voksát.

Kisvárda - A fogyasztó dönti el, hogy melyik pálinka mellett teszi le a voksát.

A napokban hirdette ki a Szabolcsi Pálinka Lovagrend a 2015-ös szabolcsi almapálinka versenyének eredményét Kisvárdán. A szakmai pallérozódásra is alkalmat teremtő díjkiosztóra meghívták a benevezett minták zsűrizésében részt vett Bükki Pálinka Lovagrend képviselőjét is.

– Ez volt a lovagrendünk második almapálinka mustrája, az alapos bírálat után pedig örömmel elmondhatjuk, hogy egyre többen tudják, miként is kell jó pálinkát készíteni – említette meg a zsűri legfőbb tapasztalatát köszöntőjében a lovagrend elnöke, Sipos Tibor. A magánfőzés megváltozott szabályaira hívta fel a résztvevők figyelmét a NAV kisvárdai főosztályának jövedéki ellenőrzéssel foglalkozó főhadnagya. Szabó Tibor emlékeztetett: a vásárolt lepárló berendezéseket 15 napon belül be kell jelenteni a helyi önkormányzatnál, a működtetése megkezdése előtt párlatadójegyet kell igényelni minimum 3500 forintért. A bejelentés elmulasztásának retorziója önkormányzati-, míg a lefőzött párlat jogszerűtlen értékesítése a NAV hatáskörbe tartozik.

Előnyök és hátrányok

A főzőmesteri szakmát több mint két évtizede – előbb a Várda Drinknél, jelenleg Jándon, az Aranyszilva főzdében – művelő Kozma Erzsébet a jó pálinka készítésének sok évtizedes rejtelmeibe igyekezett beavatni az értő közönséget. A hagyományos kisüsti-, és az egylépcsős (tornyos) technológiákat összehasonlítva leszögezte: nem érdemes lándzsát törni egyik mellett sem, hiszen mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, és végül is a fogyasztó ízlése dönti el, melyikre szavaz.

A 2015-ös szabolcsi almapálinka-verseny ünnepélyes eredményhirdetésén 2 bronz-, 3 ezüst- és 10 arany fokozatú oklevelet osztott ki Bagin Sándor, a lovagrend főpohárnoka, aki az arany fokozatúak között is a legeslegjobbnak ítélt Florina fajtából főzött almapálinkájáért a komorói Szabó Zoltánnak adta át az arany mellé a Champion fokozatú oklevelet.

KM-GB


Díjazottak

Champion fokozat: Szabó Zoltán (Florina)

Arany fokozat: Bata Attila (Jonatán), Bereczki Zoltán (Jonatán), Gyetkó István(Pinova), Lakatos Bertalan (Mutsu, Jonatan), Oláh Tibor( Jonatán, Golden), Révész Bodnár Gyula, Spanyol Attila

Ezüst fokozat: Láda Miklós (Golden), Oláh József, Oláh Tibor (Birs-Florina)

Bronz fokozat: Józsi Sándor, Kozma Miklós


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában