Helyi közélet

2016.06.25. 08:23

Hőség: szomjazik a szervezet

Nyíregyháza - Többéves tapasztalat: az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet.

Nyíregyháza - Többéves tapasztalat: az első nyári hőséghullám terheli meg a legjobban a szervezetet.

Péntektől vasárnapig sokfelé a 27 Celsius-fokot is meghaladja a napi középhőmérséklet, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vasárnap éjfélig másodfokú hőségriadót rendelt el.

– A legfontosabb, hogy elkerüljük a kiszáradást, ezért igyunk akkor is – óránként legalább egy pohár folyadékot –, ha nem érezzük magunkat szomjasnak! – figyelmeztet a hőség okozta egyik legkomolyabb következményre dr. Domokos Gabriella, a Jósa András Oktatókórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának (SBC) osztályvezető főorvosa. A hőségriadó első napjaiban mindenki igyekszik betartani a hűvös helyen tartózkodás és folyadékfogyasztási tanácsokat, azonban néhány nap után már az egészséges szervezetet is megterheli a kánikula.

Nincs speciális tünet

A kiszáradásnak nincsenek speciális tünetei, de utalhat rá a szédülés, gyengeség és ájulásérzet, ahogy a szomjúság is jelzi, ha a szervezetnek folyadékra van szüksége. Sem a gyermekeknek, sem az idős embereknek nincs szomjúságérzetük, ezért rájuk még jobban ügyelni kell, hogy elegendő mennyiségű vizet, teát fogyasszanak.

– A kiszáradás során az egész szervezet egyensúlya felborul, keringési zavarok léphetnek fel, ami a szív- és érrendszeri betegeket viseli meg a leginkább, valamint magasabb a stroke kockázata is – említi a főorvos és hozzáteszi: a napi munka során minden évben kezelnek idős embereket, akik túlöltözve, a kritikus 11 és 15 óra közötti időben végeznek kerti munkát, közülük sokan hőgutával kerülnek be az osztályra. Az idős emberek, a krónikus betegségben szenvedők ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek a családtagoktól is, hiszen a kánikula tovább gyengíti őket, és nem minden esetben tudnak gondoskodni önmagukról, betartani az orvosi tanácsokat.

– A tartós hőséghullám idején figyelniük kell azoknak, akik vérnyomáscsökkentőket szednek – említ egy másik rizikótényezőt Domokos Gabriella. – Esetükben, kizárólag a szakorvosi egyeztetést követően, szükséges lehet a gyógyszer adagjának csökkentése. A magas vérnyomás betegségben szenvedők pedig a szokásosnál gyakrabban mérjék/méressék meg a vérnyomásukat!

Nyári vírusok

– A lázzal, hasmenéssel és hányással járó nyári vírusok önmagukban is megviselik a szervezetet, és ha ehhez társul a folyadékhiány miatt kialakult kiszáradás, akkor a kettő együtt súlyos, kórházi ellátást igénylő állapotot eredményezhet – utal egy másik veszélyforrásra az osztályvezető főorvos. Az idei első hőségriadó tapasztalata, hogy jelentősen megnőtt a betegszám az SBC-n, 120–130 beteget kezelnek naponta az osztályon.

Domokos Gabriella nagyobb óvatosságra inti a közúton közlekedőket is, hiszen a hőség miatt tompulnak az érzékszervek, romlik a reakcióidő, a járművezetők türelmetlenebbek lehetnek, ami komoly veszélyforrás. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes gyakrabban megállni, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában