Helyi közélet

2016.06.21. 13:25

Múzeumok éjszakája - Hét intézményi program Nyíregyházán

Nyíregyháza - Hét intézményi program, közte kiállítások, koncertek, filmvetítések, színházi- és operaelőadások, sőt még vadászrepülőgépes szimulátorbemutató is várja június 25-én, szombaton, a múzeumok éjszakáján a látogatókat Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Hét intézményi program, közte kiállítások, koncertek, filmvetítések, színházi- és operaelőadások, sőt még vadászrepülőgépes szimulátorbemutató is várja június 25-én, szombaton, a múzeumok éjszakáján a látogatókat Nyíregyházán.

Az intézmények közös, keddi sajtótájékoztatóján Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója kiemelte: a programot úgy állították össze, hogy minden korosztály tagjai megtalálják a számukra legérdekesebbnek tetsző rendezvényt.

Hozzátette, hogy a látogatók egyetlen kisebb összegű belépőjeggyel kereshetik majd fel a nyírségi nagyváros múzeumát, továbbá a levéltárát, a Kállay-, a vízügyi- és a Görög Katolikus Egyházművészeti Gyűjteményt, valamint a hittudományi főiskola híres könyvtárát, illetve a vasutas

művelődési házat.

A Jósa András Múzeumban kalandos történelmi időutazásra várják az érdeklődőket, akik három kiállítást tekinthetnek meg, közte az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékező tárlatot. Emellett robot- és lövészeti bemutató is lesz, az utóbbi az intézmény pincéjében.

A múzeum udvarán lévő színpadon - a 16 órai kapunyitást követően - a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészei előadásában a Ludas Matyi darabot tekinthetik meg a legkisebbek, s fellép Berecz András mesemondó, majd egymást követik a koncertek, a Boróka és a Prémvadászok Együttes, a Brillante Kamarakórus, az Artézis Jazz Trió, a Múzeum Rock Band és Muri Enikő előadóművész szórakoztatja a közönséget hajnalig.

A szomszédos iparkamara udvarán pedig a honvédség, a rendőrség és a tűzoltóság tart fegyver-, jármű- és eszközbemutatót, s közte a Gripen vadászrepülőgép szimulátorába is kipróbálhatják tudásukat a pilótaság után vágyakozók.

A levéltárban utazással kapcsolatos kiállítást és előadást rendeznek, illetve a családfa-kutatással is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A Kállay Gyűjteményben a budapesti Operaóperencia Társulat művészei lépnek fel, Mozart műveiből mutatnak be részleteket, két előadásban.

A vasutas művelődési házban régi filmeket, az 1934-ben készült Meseautót, illetve az 1950-1952-ben forgatott Mágnás Miska és Állami áruház címűt vetítik, amelyekben két egykori színészóriás, Kabos Gyula és Latabár Kálmán a főszereplő.

Az egyházművészeti gyűjteményben a görög katolikusok és Bizánc múltját ismerhetik meg a látogatók, míg a hittudományi főiskola könyvtárában ószláv könyvritkaságokat tekinthetnek meg.

A vízügyi gyűjteményben a Felső-Tisza-vidéki ár- és belvízvédelem eszközeit állítják ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában