Helyi közélet

2016.06.07. 07:46

Ősztől elzárhatják sok iskolában a „tejcsapot”

Nyíregyháza, Kótaj, Nyírpazony - Ha elfogadják a tervezetet, a Nyíregyházi járás iskoláiba nem visznek majd államilag támogatott iskolatejet.

Nyíregyháza, Kótaj, Nyírpazony - Ha elfogadják a tervezetet, a Nyíregyházi járás iskoláiba nem visznek majd államilag támogatott iskolatejet.

A napokban értesítette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetése levélben a tankerületeit arról, hogy az égiszük alatt működő iskolákban csökkenteni kell azon intézetek számát, amelyek a következő tanévben is kaphatnak támogatott iskolatejet. A napvilágot látott körlevél szerint a 175 járás közül a leghátrányosabb helyzetű 98 régióban tudják finanszírozni a programot. A levél melléklete szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 13 járásából 12-ben továbbra is juthat ingyen tej az asztalokra, de a Nyíregyházi járás állami fenntartású intézményeiben már nem köthetnek ilyen szerződést.

Igazságtalan lenne

Dubay László, Nyírpazony polgármestere elmondta, hogy május végén került a képvi­selő-testület elé az a két árajánlat, amelyből a legkedvezőbbet kiválasztva ­döntöttek az óvodai szállításról, de az iskolát érintő tejakcióval megvárják a fejleményeket.

– Nálunk is a Klik hatáskörébe tartozik az iskolatejprogram szervezése, de még semmiféle jelzést nem kaptunk tőlük az állami támogatás megszűnéséről. Nyilvánvalóan sajnálnánk, ha ősztől megszűnne a támogatás. Eddig zavartalan volt ez az akció, s heti 4 alkalommal problémamentesen leszállították az igényelt mennyiséget, mindennap más terméket – poharas tejet, kakaót, joghurtot és sajtot – kínálva fel a gyerekeknek. Csupán azzal volt gond, hogy nem mindig egyformán fogyott el az innivaló, időnként sok megmaradt, amit estefelé bárki szabadon elvihetett. Nálunk mintegy 70 alsós gyerek részesült a juttatásból. A település szükség esetén saját erőből is képes lenne finanszírozni ezt az akciót, de azt bizonyosan megfontolnánk, érdemes-e a réginek megfelelő gyakorisággal, s a felsorolt termékpalettát rendelnünk – tájékoztatta lapunkat Nyírpazony első embere.

Tiszanagyfalu polgármestere, Rudolf János Ferencné a következőképpen reagált a tőlünk hallott hírre: – Igazságtalannak tartanám, ha a Nyíregyházi járás iskoláiban nem folytatódna tovább az iskolatej-akció állami támogatással. Nem is igen értem ezt a felvetést, hiszen ez a diszkrimináció gya­korlati megvalósulása lenne.

Apagy vezetőjét arról faggattuk, át tudná-e vállalni az önkormányzat az iskolatej költségeit.

– Ha valóban megtörténne, hogy megvonják az állami támogatást, először is fel kellene mérnünk, mekkora sikere volt ennek az akciónak, mennyire van rá igény – válaszolta Kiss István polgármester. – Mióta a Klikk a működtetője az intézménynek, nincs rálátásom arra, mennyire szerették meg a gyermekek a támogatott termékeket. Arra jól emlékszem a korábbi évekből, hogy voltak fogyasztási gondok az iskolatejjel. Mindezek után azt mondhatom, ha szükséges, ha van értelme az iskolatej-akciónak, akkor a gyermekek ellátása érdekében az önkormányzat átvállalja a költségeket. Elgondolkodtató, hogy amikor a baktalórántházi kistérséghez tartoztunk, hátrányos helyzetűek voltunk, aztán egy tollvonással a Nyíregyházi járáshoz kerültünk, és kikerültünk a hátrányos helyzetből, holott valójában a község önmagában semmit sem változott…

Az egyházi intézményeket is érintené?

A még futó iskolatejprogramra nemcsak állami, hanem egyházi fenntartású intézmények, valamint települési önkormányzatok is pályázhattak.

– Hivatalosan még nem kaptuk meg az értesítést arról, hogy településünkön sem lesz szeptembertől iskolatej – mondta el Orosz Mihály. Kótaj polgármestere faramucinak nevezte a helyzetet, hiszen hátrányos helyzetű településként azért eshetnek ki a támogatási körből, mert a Nyíregyházi járáshoz tartoznak, ahol a megyeszékhely átlagjövedelme jóval magasabb, mint a járáshoz tartozó településeké.

Kótaj amúgy is megelőzte a korát, hiszen 10 éve ingyen étkezhetnek a gyermekek az intézményekben, ehhez az önkormányzat megteremtette az anyagi forrásokat. – Az iskolánkat a baptista egyház tartja fent, de még ők sem jelezték a várható változást. Ha a tervezet életébe lép, és mi is kiesünk a támogatotti körből, akkor a képviselő-testület dönt arról, miként tudjuk segíteni, hogy az óvodások és iskolások a jövőben is megkaphassák naponta a pohár tejet – fogalmazott Orosz Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában