Helyi közélet

2016.06.28. 15:48

Sorjáznak az elképzelések: mindenkinek kedveznének Fehérgyarmaton

Fehérgyarmat - Az elmúlt években látványos fejlődésnek indult a szatmári város.

Fehérgyarmat - Az elmúlt években látványos fejlődésnek indult a szatmári város.

A körforgalmak városa. Így nevezik egymás között Fehérgyarmatot az ott élők, és nem alaptalanul. Az elmúlt néhány esztendőben ugyanis robbanásszerű fejlődésnek indult a szatmári település: megújult a helyi hivatal, a kórház, a kollégium, a Jékey-kastély, új, Makovecz-stílusú könyvtár és házasságkötő terem épült, egymást érik a zöldfelületek, kis parkok, facsemeték. Szépen sorjáznak az elképzelések is, melyekről dr. Péter Csaba polgármester szívesen mesélt.

Mindenkinek kedveznének

– Áprilisban és májusban több pályázatot adtunk be: Bringázz Fehérgyarmat! címmel 500 millió forint értékben pályáztunk kerékpárút-építésre. A tervek szerint 2018. augusztus 31-éig elkészül a kisari bicikliutat a Szatmári utcaival összekötő, a városközponton áthaladó, belterületi szakasz. Emellett szintén félmilliárd forintból új piac­csarnok kialakításával támogatnánk a helyi termelőket, illetve a Zöld város projekthez kapcsolódóan megújul az ABC és a Szamos étterem előtti közterület, a Kossuth park, az orvosi szolgálati lakások környéke is, a sétálóutca, a Krúdy utcai játszótér. Kisebb, pados pihenőket létesítenénk, és saját forrásból folytatnánk a fásítást is – sorolta Fehérgyarmat első embere.

Dr. Péter Csaba a fiatalok felé is nyitni szeretne. Nemrég adtunk hírt arról, hogy tanuszoda épül Fehérgyarmaton. Nos, a kivitelezés első ütemeként megkezdődtek a földmunkák.

– A legifjabb generációra gondoltunk, amikor felötlött bennünk egy újszülött park ötlete. A család azzal ünnepelhetné a kisded világra jöttét, hogy közösen elültetnek egy facsemetét, mely együtt növekszik a gyermekkel. Tudjuk, hogy népszerűek az extrém sportok a fiatalok körében, számukra görkoris–gördeszkás teret álmodtunk meg, valamint a Jékey-kastély előtti kondipark mintájára továbbiakat telepítenénk a város frekventált pontjain. Tavaly adtuk át a retro strandot új öltözőkkel, gépházzal, ahol a már meglévő termál- és úszómedence mellett már tanmedence is várja a látogatókat.

Már vannak érdeklődők

– Minden településen központi kérdés a munkahelyteremtés. Fehérgyarmaton a kórház, az Agrimotor és a Fipkersz a legfőbb foglalkoztató. Azt tervezzük, hogy az értékesített ipari parkot bővítjük a használaton kívüli repülőtérrel, tartalék gazdasági területként használjuk és eladjuk munkahely-teremtési céllal, valamint napelemparkot hozunk létre az önkormányzati ingatlanok villamosáram-szükségleteinek biztosítására. Egy megyei édesség- és egy húsüzem már érdeklődik nálunk – osztotta meg a jó hírt dr. Péter Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában