Helyi közélet

2016.08.09. 07:12

A megyében közel 6000 álláshely betöltetlen

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy napokban tartott sajtótájékoztató utáni beszélgetésen elhangzott: csak Nyírbátorban 600 dolgozót tudnának azonnal felvenni, de nincs jelentkező, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig arról beszélt, több nagy cég azért választotta a környező országokat, mert ott találnak munkaerőt, itt pedig nem.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egy napokban tartott sajtótájékoztató utáni beszélgetésen elhangzott: csak Nyírbátorban 600 dolgozót tudnának azonnal felvenni, de nincs jelentkező, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig arról beszélt, több nagy cég azért választotta a környező országokat, mert ott találnak munkaerőt, itt pedig nem.

Ha a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat számsorait böngésszük, kiderül: miközben megyénkben júniusban több mint 30 ezren kerestek állást, a munkaadók 5795 betöltetlen álláshelyre várták a jelentkezőket – ez a második legmagasabb szám az országban, a pályakezdő munkanélküliek listáját azonban megyénk vezeti 5614 fővel. Kézenfekvőnek tűnne, hogy a munkanélküliek jelentkezzenek az üres állásokra – a helyzet azonban nem ennyire egyszerű.

Orosz László, Piricse polgármestere is hallott már arról, hogy munkaerőhiánnyal küszködik a térségben több vállalat.

– A képzetlenség, a szakképzés hiánya tükröződik vissza. Hiába van nekünk is 150 közmunkásunk, nincsenek köztük szakmunkások, sem középfokú végzettségű emberek, akikre építhetnének a cégek – magyarázta a település vezetője.

Ez így nem fog működni…

– Az új közfoglalkoztatási program is azért indult kísérleti jelleggel, hogy az emberek visszakerüljenek a munka világába, de ha nincs alapképzettség, ha nincs szándék, akkor ez így nem fog működni, az önkormányzatok küszködnek majd tovább a közmunkásokkal, míg a vállalatok 60-80 kilométerről próbálnak majd hozni munkaerőt. Nem tudom, hol kellene változtatni. Talán már az általános iskola utolsó osztályaiban nem a pedagógusoknak, hanem a szakembereknek kellene irányítaniuk a fiatalokat, motiválttá tenni őket, hogy lássák értelmét a tanulásnak, a képesítés megszerzésének. Korábban a családok is segítették a gyermekek pályaválasztását, ma már ez sem jellemző. Néha olyan érzésem van, hogy mindenki áll, vár, bizonytalan, az emberek tehetetlenek, nem tudják, merre induljanak el.

– A munkaerőhiány általános probléma Nyírbátorban, s gyakorlatilag minden céget érint – tájékoztatta lapunkat Pappné dr. Fülöp Enikő, a város jegyzője.

– A cégek a szervezett munkahelyi buszjárataikkal már 64 kilométeres körzetből szállítják a munkavállalókat, ennek ellenére sem áll rendelkezésre elegendő, s megfelelő munkaerő. Az elmúlt évben több külföldi érdekeltségű cégünk üzemcsarnokot bővített, vagy egyéb módon növelte a kapacitását, s a meghirdetett üres álláshelyeket még nem sikerült maradéktalanul feltölteniük. Az önkormányzat – annak érdekében, hogy az ipari park és a gazdaság megfelelő mértékben fejlődhessen – koordináló szerepet tölt be a cégek között, és sokat tesz a párbeszéd folyamatossá tételéért.

– Többször is szerveztünk találkozót a munkaerőhiány miatt, ahol cégvezetők, vagy éppen HR-vezetők osztották meg a tapasztalataikat, s polgármester irányítása mellett megpróbáltunk megoldásokat keresni a problémákra. Egy önkormányzatnak sajnos nagyon meg van kötve a keze, de az olyan projektötletek, mint például a lakóparképítés is, éppen ezeknek a gondoknak az orvoslására született. Azt reméljük, hogy ha a lakhatás gondjain enyhíteni tudunk, akár új munkavállalók is szívesebben telepednének le Nyírbátorban.

– Az én tapasztalataim szerint arányaiban a szakmunkásokból – például technikusokból, villanyszerelőkből – van a legkevesebb, bár előfordul az is, hogy éppen mérnököket keresnek. Városunkban mintegy ezer regisztrált munkanélküli van, de a jelentős részük sajnos nem felel meg a multinacionális cégek elvárásainak. Komoly probléma az alapképességek hiánya, azon keveseket pedig, akik közmunkásként visszaintegrálhatók az elsődleges munkaerőpiacra, mindenben segítjük.

– Már folynak az előkészületei egy képzési program beindításának is – bevonva a programba például a Bethlen Gábor Szakképző Centrumot –, amit önkormányzatunk a közeljövőben saját erőből is bevállal, ha nem találunk hozzá uniós forrást – tájékoztatta lapunkat Pappné dr. Fülöp Enikő.

Az NFSZ statisztikája

Beszédes a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) statisztikája is, ha arra keressük a választ, van-e munkalehetőség a megyében. A nyilvántartás szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében júniusban 5795 bejelentett betöltetlen álláshely volt, az álláskeresők száma pedig 30 ezer 551, ami a második legmagasabb az országban, a pályakezdő munkanélküliek listáját azonban megyénk vezeti 5614 fővel. Országos adat, ám arányait tekintve megyénkre is igaz, hogy a regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (legfeljebb általános iskolai és gimnáziumi végzettséggel rendelkezők) aránya 51,5 százalékos, míg a pályájukat elkezdeni akarók között 44 százalék legfeljebb az általános iskolai tanulmányait fejezte be, ezzel szemben alig éri el összesen a 20 százalékot a szakmunkásképzőt, technikumot, főiskolát, egyetemet végzettek aránya. Az idén júniusban a foglalkoztatók összesen 42,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, melynek 53,1 százalékához igényeltek támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és a főváros területére koncentrálódott, e három területi egységen jelentették be az állások 33,7 százalékát – olvasható a NFSZ holnlapján. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 22,7 ezer volt, melynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény-kínálattal Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye rendelkezett. Új, bejelentett, de nem támogatott álláshely 20,1 ezer volt az országban, és számos olyan megye esetében is 1000 felett volt a bejelentett állások száma, melyek munkaerő-piaci helyzete nehéz. Ide sorolandó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is.

Egyre időigényesebb lett a kiválasztás

A jelenleg körülbelül 800 munkavállalót foglalkoztató nyíregyházi Eissmann Automotive Hungaria Kft. az évek során folyamatosan bővül, 2015 januárjában ugyanis még „csak” 600-an dolgoztak az üzemben. Lénárt Krisztián elmondta: főleg összeszerelő és bőrfeldolgozó munkakörbe vettek fel embereket az elmúlt időszakban. A munkafolyamataik betartása átlagon felüli figyelmet, koncentrációt igényel, így a gazdasági igazgató

szerint nem volt könnyű megtalálni a megfelelő embereket ezekbe a pozíciókba.

– Ahogy a velünk dolgozó munkaerő-kölcsönzőnek, úgy nekünk is egyre nagyobb időráfordítással jár a kiválasztás – emelte ki Lénárt Krisztián, majd hozzátette: mérnöki pozícióba ennél is nehezebb megfelelő embert találni. Angolul jól kommunikálót még csak-csak találni a piacon, német nyelven megfelelő szinten beszélőt viszont már nehezebb feladat.

– Az alkalmazottak megtartásáért sokat teszünk, cégünk presztízse ehhez megfelelő alapot ad. Ennek megfelelően vigyázunk is az értékeinkre, hiszen tudjuk, a mai globális, mobilis világban nem könnyű itt tartani a fiatalokat – zárta Lénárt Krisztián gazdasági igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában