Helyi közélet

2016.08.27. 18:15

A világhírű szívsebész az idei Tőkés–díjas

Kisvárda – Dr. Papp Lajos világhírű szívsebész veheti át az idén munkássága elismeréseként a XXII. Tőkés–díjat a kuratórium döntése értelmében. A kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma a díjátadó ünnepséget a helyi református templomban rendezi szeptember 11–én 15 órától.

Kisvárda – Dr. Papp Lajos világhírű szívsebész veheti át az idén munkássága elismeréseként a XXII. Tőkés–díjat a kuratórium döntése értelmében. A kisvárdai Tőkés László Alapítvány kuratóriuma a díjátadó ünnepséget a helyi református templomban rendezi szeptember 11–én 15 órától.

A 27 évvel ezelőtt alapított Tőkés László Alapítvány Alapító Okiratának harmadik pontjában a következők olvashatók. „Egyéni díj adományozását annak a személynek, aki a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.”

A kuratórium döntése

Az idei évben az Alapítvány Kuratóriuma Dr. Papp Lajos orvos szívsebésznek ítélte a díjat. A Kuratórium elnöke Lengyel Szabolcs a döntést követően a következőket mondta: …„Dr. Papp Lajos, orvos szívsebész. Minden hozzáfordulóval úgy bánt, hogy nem tett különbséget gazdag és szegény közt. Orvosként szívvel–lélekkel gyógyított. Példaadó egyéniség, aki akaraterővel, tehetséggel, tudásszomjjal jutott el, –legyőzve a gáncsoskodó ellenségeket– a mecseki ércbányák csillésétől a világhírű professzori ranghoz, címhez. Szakmai útja rögös, de mindvégig a betegek érdekeit védte. Elismerései és irigyeinek akadályoztatásai egyaránt jelzik, hogy kivételes egyéniség. A legerősebb megpróbáltatások idején, amikor a leggaládabb eszközökkel próbálták meg őt félreállítani, lehetetlenné tenni, betegei Neki és Istennek adtak hálát gyógyulásukért. Miután letette a szikét, tevékenysége a nemzet lelkének a megmentésére irányul. Írásai, könyvei, előadásai a lelkek gyógyítására szolgálnak. Mint hirdeti „Magyarországot csak a Krisztusi Szeretet mentheti meg.” A magyar nemzet érdekében kiemelkedő munkássága mindenben megfelel az alapítványunk 27 évvel ezelőtt megjelölt célkitűzésének.”

Ő csak teszi a dolgát

Papp Lajos (Aranyosgadány, 1948. március 21.) A Príma Primissima, Széchenyi– és Magyar Örökség–díjas professzor, Európa egyik legkorszerűbb intézményének, a Pécsi Szívgyógyászati Klinikának volt az igazgatója. A Pécsi Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára, valamint PTE ÁOK Szívgyógyászati Klinika korábbi igazgatója. A Kaposvári Egyetem emeritus professzora. Az elmúlt időkben az alábbi elismerésekben részesült. 2015 Bocskai–díj, Ambassador díj, 2016 Wass Albert–díj s a Magyar Kultúra Lovagja.

A világhírű szívsebész ez év májusában Nyírkarászon tartott előadásában többek között a következőket mondta: „Szétszedik a nemzetet, gyalázzák a hitét, rákényszerítik a nemek összemosását, meghazudtolják a történelmét, s a pártok is csak marják egymást. Pedig amikor az USA sorra vette a fő betegségcsoportok kóroki tényezőit, első helyre került a családi stressz, másodikra a munkahelyi és a harmadik a nemzet stressze. A csak a kilencedik halálok a dohányzás.” Dr. Papp Lajos világhírű szívsebész járja az országot, hogy gyógyírt vigyen az embereknek. Ő csak teszi a dolgát.

Díjátadás

A díjátadó ünnepség, Istentisztelettel kezdődik, majd a megjelenteket Százvai László kisvárdai református vezető lelkipásztor köszönti. Igét hirdet az alapítvány név­adója, főtiszteletű Tőkés László református püspök, európai parlamenti képviselő. A kuratórium döntésének ismertetését követően a díjazott munkásságáról, emberi nagyságáról, Kocsis István író, drámaíró tart méltatást. Ezt követően, adják át immár XXII. alkalommal a Tőkés–díjat Dr. Papp Lajos világhírű szívsebésznek

A díjátadást követően köszöntik a díjazottat, s a Szózat közös eléneklésével zárul a XXII. Tőkés–díj átadása Kisvárdán a református templomban.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában