Helyi közélet

2016.08.10. 11:17

Egyedül él? Akkor lehet kisebb a kukája!

Nyíregyháza - Az egyedülállók akár 60 literes szemétgyűjtőt is használhatnak, ha igazolják a jogosultságukat.

Nyíregyháza - Az egyedülállók akár 60 literes szemétgyűjtőt is használhatnak, ha igazolják a jogosultságukat.

Tavaly lépett hatályba az a kormányrendelet, amely előírja, hogy a közszolgáltatónak a szemétszállítási szolgáltatást igénybe vevő ingatlanhasználó részére legalább két különböző űrmértékű gyűjtőedényt kell biztosítania.

Az idén januártól Nyíregyházán az egyedülálló, egyedül élők számára lehetőség nyílt a két ürítés közötti időszakra egy 60 literes hulladékgyűjtő edény használatára – mondta el lapunknak Petró Árpád, a Térségi Hulladékgazdálkodási (THG) Kft. ügyvezetője.

A lehetőség híre nem biztos, hogy minden érintetthez eljutott, de január óta Nyíregyházán csaknem 300-an már 60 literes kukába gyűjtik a háztartási szemetüket. A 60 literes hulladékgyűjtő edény használatára kizárólag azok jogosultak, akik lakóingatlanjukat egyedül és életvitelszerűen használják.

Garancia az edényekre

– A hatósági bizonyítványt, amivel ezt igazolni kell, kérelemre a polgármesteri hivatal szociális feladatokat ellátó osztálya adja ki – hangsúlyozta az ügyvezető. A szolgáltatáshoz a kérelem mellett a szemétgyűjtő edényt is be kell szereznie az igénylőnek. A hulladékgyűjtő bármelyik barkácsáruházban, de a THG Kft. telephelyein is megvásárolható, utóbbi helyen garanciát is vállalnak az edényekre.

Meghatározások

Egyedül élőnek az számít, aki egyszemélyes háztartásban lakik. A jogszabály szerint a háztartás az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van. Az illetékességet az a lakcím határozza meg, ahol a kérelmező életvitelszerűen lakik, s ez a lakcímkártyáján is szerepel.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában