Helyi közélet

2016.08.13. 17:39

Szkíta fegyverek Tiszadobról

Nyíregyháza, Tiszadob - Az alföldi kovácsmesterek lószerszámot és harci eszközöket készítettek az új fémből.

Nyíregyháza, Tiszadob - Az alföldi kovácsmesterek lószerszámot és harci eszközöket készítettek az új fémből.

A szkíta népcsoportok a Krisztus előtti VII. században telepedtek le az Alföldön, s az itt élt lakossággal együtt új kultúrát alakítottak ki, mely két évszázadig állt fenn és középső vaskorként ismeretes. A szkítákhoz köthető a fazekaskorong megjelenése a Kárpát-medencében, ebben a korszakban terjed el a bronz mellett a vas használata. Az alföldi kovácsmesterek lószerszámot és fegyvereket is készítettek az új fémből.

A szkíta fegyverzet jellegzetes darabjai voltak a viszonylag rövid reflexíjak a hozzájuk tartozó nyílvesszőkkel, melyeket háromszárnyú bronz nyílhegyekkel szereltek fel. A közelharc során használt rövidkard markolatát olykor sasmotívumokkal díszítették. A sztyeppei lovasok vasfokosa már a preszkíta időszakban megjelent, ekkor még bronzból, később vasból kovácsolták őket. Ilyen vasfokos látható a Jósa András Múzeum vitrinében is. A korai szkíta időszaktól válik a vas lándzsahegy a fegyverzet rendszeres tartozékává. Ilyen fűzfalevél alakú, köpűs lándzsahegyek Tiszadobról is kerültek a múzeum gyűjteményébe – tudtuk meg Tompa György régésztől.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában