Helyi közélet

2016.08.31. 10:07

Véresen komoly: kell a donor!

Nyíregyháza - A nyár a feltöltődésről szól, most itt a lehetőség, hogy Ön is feltöltsön másokat! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt.

Nyíregyháza - A nyár a feltöltődésről szól, most itt a lehetőség, hogy Ön is feltöltsön másokat! – ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt. Augusztusban 560 véradóesemény közül választhattak a segíteni vágyók. Természetesen szeptemberben is folytatódik a misszió, a pontos helyszínek és időpontok a http://veradas.hu/adj-vert/veradasok oldalon vagy a Véradás-Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobil applikációval érhetőek el.

Sok összetevője van…

– Tény, hogy az utóbbi időben a véradók és a véradásra potenciálisan alkalmas lakosság aktivitása jelentősen csökkent – állapította meg Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, hozzátéve: – Ez minden nyáron így van, de az idén egész évben jellemző. Az okok között gondolhatunk arra, hogy a nyári szabadságolások miatt a véradókat a szokásos véradó helyükön nem tudjuk megszólítani. A településeken a helyben élőket és dolgozókat a nyári mezőgazdasági munkák akadályozzák a véradásban, hiszen sokan önfenntartásra rendezkedtek be. Hiányoznak a külföldön dolgozó fiatalok is, valamint gondot okoz, hogy a két plazmaferezis állomás egy időben nyitott ki. A lakosság egyre nagyobb hányada szenved valamilyen krónikus betegségben, melyre rendszeresen gyógyszert szed. E nehézségek kiküszöbölésére kapcsolódunk nyaranta gyakorlatilag minden hétvégén olyan kulturális, egészségmegőrzési vagy családnapi rendezvényekhez, ahol sok ember van jelen, és ez reményt adhat a sikeres és eredményes véradások lebonyolítására. A valóságban azonban itt is egyre kevesebb a véradó.

– Megyénk és a régiónkba tartozó megyék (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) demográfiai mutatói közismerten nem a legkedvezőbbek a véradásszervezés szempontjából. Sok az idős, beteg ember, és a pólus másik végén a 18 év alatti. Mindez a véradási alkalmasságot is befolyásolja, a potenciális véradók száma alacsony. Tulajdonképpen az országos átlagnál alacsonyabb a véradásra alkalmasak száma, ezért kevesebb a véradó is.

– Megyénkből vérkészítmény nem kerül az ország másik végébe, sőt, alkalmanként mi kapunk onnan segítséget. Győr-Moson-Sopron, Vas, Somogy, Veszprém, Tolna megyékben a legjobb az országban a véradói aktivitás, jóval az országos átlag fölötti a mutató. Azt is tudni kell, hogy a vérkészlet vonatkozásában „nemzeti vérkészletről” kell beszélnünk. Előfordulhat, hogy a budapesti nagy kórházakban gyógyuló, műtéten átesett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei betegek gyógyításához felhasznált vér a megyénkből származik.

Fontos tudni!

Véradó lehet mindenki, aki:

– egészségesnek érzi magát,

– az adatfelvételhez lakcímkártya, személyi igazolvány és a tajszám (ez lehet a tajkártya, a tajszámot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó bemondása is) feltétlenül szükséges,

– elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves,

– testsúlya meghaladja az 50 kilo­grammot,

– a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

Látatlanban ad reményt

Négy évtizede annak, hogy katonaként vért adott Ficze István. Azóta tudatosan tartja a karját, és immár elérte a 130-as határt. Vagyis amennyiben hihetünk a statisztikának, akkor már 390 embert mentett meg a legdrágább folyadékkal. A telefonja rendre jelzi, hogyha letelik a 60 nap, és akkor újra keresi a véradás lehetőségét.

– Már elmondtam párszor, ezért csak megerősítem: „A+” vagyok, ami azt jelenti az olvasatomban, hogy a vércsoportom „A”, a jellemem pozitív. Nagyon jó érzés az, hogy látatlanban sok családnak adunk reményt az élethez. Minden elismerésem azoké, akik ezen a területen dolgoznak – jegyezte meg a nyírteleki donor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában