Helyi közélet

2016.09.13. 08:41

„A népszavazásnak komoly tétje van”

Nyíregyháza - Mára valamennyi európai állam kormánya védekezésbe kezdett, felismerve a migránsáradatban rejlő veszélyt.

Nyíregyháza - Mára valamennyi európai állam kormánya védekezésbe kezdett, felismerve a migránsáradatban rejlő veszélyt.

– Európa gazdag, de gyenge. Ideális célpont. Így tekintenek ránk a migránsok – mutatott rá a hétfői, Nyíregyházán tartott lakossági fórumán Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Saját határaink őrzésével egyúttal Európa külső határát is őrizzük." Bakondi György

Emlékeztetett: a migrációs válság kezdetén Magyarországot sok támadás érte a bevezetett intézkedések, a jogszabályi szigorítások és a fizikai határzárépítés miatt, mára azonban minden európai állam kormánya védekezésbe kezdett, felismerve a tömeges, ellenőrizetlen népmozgásban rejlő veszélyeket. – Egy nemzet belső biztonsága a határainál kezdődik, éppen ezért meg kell akadályozni a jogellenes belépéseket, és pontosan tisztában kell lenni azzal, hogy kik, honnan, miért indultak útnak, és merre tartanak. Magyarország a saját határának őrzésével egyúttal Európa külső határát is őrzi, és mindent megtesz az európai emberek biztonságáért – folytatta.

Nőtt a belbiztonsági kockázat

Mint mondta, a kormány helyesen teszi, hogy nem enged a brüsszeli nyomásnak, és igyekszik megvédeni állampolgárait a migrációs fenyegetettségtől. – Ahol eddig megjelentek a bevándorlók, nőtt a bűnözés, megszaporodtak a gyermekek és nők elleni támadások, nem beszélve a terroristagyanús cselekményekről.

– Magyarország következetesen elutasító álláspontot képvisel a kötelező betelepítési kvóta kérdésében, ugyanakkor segítőkész a rászoruló külföldiekkel szemben: tavaly 500, az idén már 300 – törvényes utat választó – bevándorló kapott politikai menedékjogot hazánkban. Másfél–kétmillió migráns érkezett Európába tavaly, mintegy 400 ezer áthaladóról tudunk. A belbiztonsági kockázat Európa-szerte nőtt.

Lehetőség és felelősség is

Éppen elegen jutottak be ellenőrzés nélkül az unió területére, fontos érdek a belbiztonság megszilárdítása. Az októberi népszavazás lehetőség és felelősség is egyben. Eldönthetjük, kockáztatjuk-e országunk, családunk biztonságát, vagy cselekszünk: nemet mondunk a brüsszeli törekvésekre, vagyis a központi döntéshozatalra, a bevándorlók kötelező betelepítésére, felső limit nélküli szétosztásukra, a családegyesítésre.

Bakondi György hangsúlyozta: a határőrizet vagy a népszavazás fontosságát nem azon lehet lemérni, hogy jelenleg hány migráns tartózkodik az országban, hanem azon, milyen következményekkel járhat, ha nem állunk ki a nemzeti érdekeinkért.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában