Helyi közélet

2016.09.10. 09:12

Életet ment a jól hasznosított tudás

Nyíregyháza - A lakosság kevesebb mint tíz százaléka tud segíteni a bajban.

Nyíregyháza - A lakosság kevesebb mint tíz százaléka tud segíteni a bajban.

Sok eset van, amikor a segítség életet ment – mondja Ilyés György, megyei vezető mentőtiszt: nemcsak hirtelen szívleállásról beszélünk, hanem egy baleset sérültjéről, egy átvágott artériáról, egy félrenyelt falat okozta fulladásról.

– Munkájuk során tapasztalják, milyen sokat számít a laikus életmentő beavatkozása. Az elsősegélynyújtás célja a segítség nyújtása addig, amíg a szakszerű ellátás meg nem érkezik. A laikus életmentőnek nem gyógyítania kell, hanem csökkentenie a baleset, vagy rosszullét következményeit, lehetőleg megelőzni a további állapotromlást.

– Mindenki érdeke, hogy tudjon elsősegélyt nyújtani. Nagyon fontos már általános iskolában elkezdeni és megtanulni az alapokat, mert így később a gyerekek nem félnek majd jó célra fordítani a tudásukat – hangsúlyozza Ilyés György. Az aggodalommal párosuló félelem tartja vissza sok esetben az autóvezetőket is, miközben ma Magyarországon mindenki, akinek van B-kategóriás jogosítványa, elméleti és gyakorlati vizsgán bizonyított tudással rendelkezik, mégsem meri használni.

– Gyakran szembesülünk azzal, hogy egy-egy balesetet, utcán fekvő, eszméletlen embert látva a legtöbben úgy érzik, a tőlük elvárható minden segítség abban merül ki, hogy hívják a mentőket. Nem merik nyomni a mellkast, mert attól félnek, eltörik a sérült bordáit, annak pedig jogi következményei lesznek. Ezzel szemben a mellkaskompresszióval megadják a túlélés esélyét, a bordák majd összeforrnak, azonban a biológiai halál után már a legjobb ellátás sem adja vissza az életet – magyarázza a vezető mentőtiszt. Véleménye szerint fontos lenne a megszerzett tudás szinten tartása, elmélyítése, mert az ahhoz társuló bátorság megmentett emberéletekben mérhető teljesítmény.

Volt, aki „élesben” is bizonyított

– Fontos, hogy a fiatalok ne csak tizenéves koruktól legyenek tisztában az életmentés alapvető tudnivalóival, amikor a jogosítvány megszerzésének feltételeként ilyesfajta oktatást is kapnak – mondta Jenei Andrea matematika–kémia szakos tanár, a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese.

– Attól, hogy a diákok órarendjében nem szerepel külön tantárgyként az elsősegélynyújtás, nem jelenti azt, hogy ne tudnák, milyen veszély- és balesetforrásokkal találkozhatnak, és hogyan kell cselekedniük. A tanév elején, illetve az osztályfőnöki, testnevelés-, fizika- és kémiaórákon is érintjük, sőt, alaposan kivesézzük a segítségnyújtás témakörét. A kicsikben azt kell tudatosítani, hogy ha megsérülnek vagy sérült, bajban lévő emberrel találkoznak, ne dermedjenek le, hanem azonnal szóljanak egy tanárnak, felnőttnek. Iskolánk több pedagógusa is részt vett már – akkreditált továbbképzés keretében – elsősegélynyújtó képzésen.

Egyik kollégánk olyannyira szívügyének tekintette az alapvető életmentési ismeretek elsajátítását, hogy szakköröket tartott az érdeklődő diákoknak, majd a gimnazistáinkat elsősegélynyújtó versenyekre vitte, amelyeken eredményesen szerepeltek. Az egyik tanulónk elvégzett egy vízimentő tanfolyamot, majd egész nyáron a Balatonon „szolgált”, bátran és szakszerűen alkalmazva a tanultakat. A diákjaink – függetlenül attól, hogy az egészségügyi pálya vagy a jogosítvány felé kacsintgatnak-e vagy sem –, hasznosnak tartják az életmentő ismereteket – mondta lapunknak a jósavárosi iskola igazgatóhelyettese.

- KM -


A vagyonvédelmi képzésben tananyag

– Sport-, illetve kulturális rendezvényeken, fesztiválokon gyakran fordul elő, hogy valaki rosszul lesz a tömegben vagy a nagy melegben – mondta lapunknak Támba Miklós, a vagyon- és személyvédelemre szakosodott Zsoldos Security Kft. ügyvezetője, aki a halálos áldozatokat is követelő, 2011-es West Balkán-tragédia után döntött úgy, kollégáit komoly egészségügyi „kiképzés” alá veti.

– Jelenleg 9–10-en dolgoznak nálam olyanok, akik képesek lennének újraéleszteni valakit, és erről hivatalos tanúsítványuk is van. Szerencsére ilyen jellegű beavatkozásra még nem volt szükség, „csak” rosszullétek és ájulások miatt kérték a kollégáim segítését – mondta Támba Miklós, aki a megyei vagyonvédelmi kamara tisztségviselőjeként is fontosnak tartja, hogy egy biztonsági őr képes legyen valakit újraéleszteni, éppen ezért tartja örömtelinek, hogy a Pinkerton Tanoda vagyonvédelmi képzésében szerepel az elsősegélynyújtás, mint tananyag.

Ezek is érdekelhetik