Helyi közélet

2016.09.23. 10:56

Kitüntetések és elmarasztalások a napirendi pontok előtt a közgyűlésen

Nyíregyháza - Zárt ülésen döntött arról a megyei közgyűlés csütörtökön, hogy a riói olimpiai és paralimpiai teljesítményéért Veres Amarilla kerekes székes vívót „Pro Comitátu” elismerő díjban részesíti, Helebrandt Máté gyaloglónak a teljesítményét pedig a közgyűlés díszoklevelével ismeri el.

Nyíregyháza - Zárt ülésen döntött arról a megyei közgyűlés csütörtökön, hogy a riói olimpiai és paralimpiai teljesítményéért Veres Amarilla kerekes székes vívót „Pro Comitátu” elismerő díjban részesíti, Helebrandt Máté gyaloglónak a teljesítményét pedig a közgyűlés díszoklevelével ismeri el.

Még mindig a jég- és viharkár

Ám nemcsak emiatt volt ünnepélyes a szeptember 22-ei közgyűlés, de azért is, mert a megyei önkormányzat a Magyar Diáksport Szövetséggel karöltve a diáksportban végzett kiemelkedő munkájáért Tehetséggondozás-utánpótlás-díj kitüntetést adományozott öt testnevelő pedagógusnak.

A legnagyobb izgalmat természetesen ezúttal is a képviselők napirend előtti felszólalásai adták. Dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke a jég- és viharkárt szenvedettek fennálló helyzetére hívta fel a figyelmet, s arra, hogy a károk a mai napig nem lettek teljes egészében felszámolva.

– Komoly gond, hogy a Belügyminisztériumtól kért és kapott segítség a magántulajdonú ingatlanokat nem érintette – fogalmazott a képviselő, s arra kérte a közgyűlést, ismételten forduljon a kormányzathoz, ne kelljen rettegve várni a telet azoknak a családoknak sem, akiknek még mindig fekete fólia van a fejük felett.

A közmunkás is bevonható

Adorján Béla, a jobbik képviselője ehhez kapcsolódóan arra kérdezett rá, miért nem lehet a közfoglalkoztatottakat is hatékonyabban bevonni a jégkár sújtotta településeken a helyreállítási munkákba.

Végezetül többen is szóvá tették, hogy az elmúlt időszakban olyan megalapozatlan médiahadjárat kezdődött Vásárosnamény és a Felső-Tisza-vidék ellen, ami sokat ártott a térség turisztikai fejlődésének. A médiában olyan ellenőrizetlen állítások kerültek napvilágra, hogy a szennyvíztisztító telep mulasztásai miatt a Tiszában pusztulnak a halak, s a folyó vize alkalmatlan fürdőzésre. A felvetés végére Lipők Sándor fideszes frakcióvezető tett pontot, elmondva, hogy a kormányzat a fejlesztéshez elő fogja teremteni a forrásokat.

KM-MJ


Kitüntetett testnevelők

Dudás Szilvia (Váci Mihály általános iskola, Nyírkarász, Hajnal Mária (Kodály Zoltán Általános Iskola, Nyíregyháza), Tóth Attila (Vay Ádám Gimnázium Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Baktalórántháza), Fábri Zoltán (Széchenyi István Általános Iskola, Tiszadob), Peterman István (Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Fehérgyarmat)


A jövő a felsőoktatásban

A közgyűlés tagjai talán a leghosszabb időt a nyíregyházi felsőoktatási intézmények munkájáról szóló beszámolóknak szánták, jórészt dicsérve azt. Néhányan a csak részben érintett fenntarthatóságra és a jövő terveire kérdeztek rá, amely kérdésekre dr. Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora, dr. Kiss János, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánhelyettese, valamint dr. Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora részletekbe menő válaszokat adott. Megnyugtatták a közgyűlést, hogy a megyéből hiányzó munkaerő pótlására és a gyakorlatorientált képzésre is nagy gondot fordítanak.


Nyíregyháza – Aranyos Gábor lett a pénzügyi bizottság új, nem képviselő tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában