Helyi közélet

2016.09.21. 15:51

Közösségi szolgálat megyeszerte

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség az idei tanévben 21 oktatási intézményből fogad diákokat, ezen a héten is több középiskolából érkeznek tanulók, ahol a tűzoltósági szakterülettel kapcsolatos ismereteket sajátíthatják el.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség az idei tanévben 21 oktatási intézményből fogad diákokat, ezen a héten is több középiskolából érkeznek tanulók, ahol a tűzoltósági szakterülettel kapcsolatos ismereteket sajátíthatják el. Szerdán délután, Bodnár József tű. törzszászlós tartotta az elméleti képzést a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Középiskola diákjainak.

Jelenleg, ötvenegy oktatási intézménnyel van megállapodása a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, 2016 első félévében 484 tanuló teljesítette megyeszerte a közösségi szolgálatát a katasztrófavédelmi kirendeltségeken, illetve tűzoltóságokon.

A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat keretében a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába, közreműködhetnek például iskolájuk tűzriadótervének kidolgozásában, a terv gyakoroltatásának előkészítésében és végrehajtásában, az intézmény tűzvédelmi rendszerének ellenőrzésében, tűzoltóversenyek előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában, de akár az őket fogadó tűzoltólaktanya karbantartási tevékenységeiben is. Aki a polgári védelem területével kíván alaposabban megismerkedni, az részt vehet katasztrófakockázati helyszínek bejárásában, polgári védelmi gyakorlatok előkészítésében és végrehajtásában, ifjúsági versenyek előkészítésében és lebonyolításában, vagy éppen a polgári védelmi tervezéshez szükséges adatbázisok készítésében, továbbá a lakosságfelkészítésben. Az iparbiztonság iránt érdeklődő diák a veszélyesáru-szállítást nyomon követő rendszerek karbantartásában és alkalmazásában vehet részt, de tevékeny szerepet kaphat a katasztrófavédelmi műveleti labor járműveinek és eszközeinek karbantartásában.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik