Helyi közélet

2016.09.07. 15:24

Nő az akadálymentes égbolt

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ami nélkülözhetetlen az embereknek, halálos veszélyt jelent a madaraknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ami nélkülözhetetlen az embereknek, halálos veszélyt jelent a madaraknak.

Az elektromos vezetékek mentén az elmúlt évtizedekben védett madarak százezrei pusztultak el áramütés miatt, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2004 óta megszervezi a villanyoszlopok országos felmérését, feltérképezendő az áramütésből eredő madárpusztulásokat. Amellett, hogy a szakemberek ezzel pontos képet kaphatnak a veszélyes oszlopok elhelyezkedéséről és károkozásáról, a már szigetelteknél is ellen­őrizhetik a madárvédelmi berendezések hatékonyságát.

A felmérések alapján úgy becsülik, a hazánkban évente áramütés miatt elpusztuló madarak száma tízezres nagyságrendű, a természetvédelmi kár pedig meghaladhatja az évi egymilliárd forintot; a rendszeres áldozatok között legféltettebb természeti kincseink is előfordulnak, mint a parlagi sas, a kerecsensólyom vagy a kék vércse.

Mesterséges fészekalapok

Az elmúlt időszakban a civil és az állami természetvédelem, valamint az áramszol­gáltató vállalatok is sokat tettek a veszteségek csökkentéséért.

– Az E.ON-csoport évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a madárvédelem érdekében: korábban is törekedett arra, hogy a fejlesztések során ­madárbarát hálózati eszközöket alkalmazzon, 2013-tól pedig még nagyobb hangsúlyt kapott az ilyen oszlopok kialakítása. Ezek helyét a nemzeti park, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adja meg – válaszolta Egyházi Nikoletta a megyei helyzetet firtató kérdésünkre.

Az E.ON szóvivője további részletekkel is szolgált: – A nemzeti parkkal több évtizede szoros kapcsolatban állunk, eleinte főleg a gólyavédelemre koncentráltunk. Kisfeszültségű oszlopainkra mesterséges fészekalapokat helyezünk el, ezek egy részét a nemzeti park biztosítja, egy részét pedig társaságunk. Emellett madárvédelmi burkolatokat, kereszttartókat alkalmazunk.

Kétszeres ár

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számos területén alkalmazunk madárvédelmi eszközöket: madárbarát kereszttartókat lehet látni például Túristvándiban vagy Tiszadadán.

– Az új hálózatokat – különösen, ha Natura 2000 területet érintenek – már az építéskor ellátjuk a védelmi eszközökkel. Nem csak a beruházási, a karbantartási munkáknál is hasonló technológiákat alkalmazunk: tavaly több mint negyvenmillió forintot fordítottunk arra, hogy hálózatainkat madárbaráttá tegyük – az ilyen oszlopszerkezet nagyjából a duplájába kerül, mint a hagyományos – ­tájékoztatott Egyházi Nikoletta.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában