Helyi közélet

2016.09.30. 16:21

„Sem az építészetben, sem pedig a gondolkodásban nem szeretem a sterilitást”

Nyíregyháza - Településfejlesztési konferencia Nyíregyházán a megyei területi építész kamara jóvoltából.

Nyíregyháza - Településfejlesztési konferencia Nyíregyházán a megyei területi építész kamara jóvoltából.

Megadta az alaphangot a Cantemus kórus a kétnapos értékteremtő rendezvény nyitányaként a megyeháza Bessenyei nagytermében. A IV. Plan-net.hu településfejlesztési konferencia idei gondolatfüzérei a „A történeti városrész rekonstrukciók és a turizmus összefüggései” témakörhöz illeszkedtek. Rangos előadókat nyertek meg a szervezők, akik örömmel nyugtázták, hogy a szakma jeles képviselői megtisztelték a gazdag programsorozatot.

– A korábbiakban az urbanisztika került a középpontba, ezúttal az építészetre fókuszáltunk, azon belül is a műemlékekre. Így jutottunk el a turizmusig, melyek egymás ikertestvérei. A héten volt a turisztikai világnap, hétfőn pedig az építészet ünnepel hasonló apropóból. Az értékőrző konferenciánk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara és az Art Vital Kft. szervezésében jött létre – említette Végh József építész, vezető tervező.

Péntek délelőtt a modern építészet történeti környezetben elevenedett meg, szó volt a budapesti Várkert bazár megújulásáról, a nagyváradi vár rekonstrukciójáról, Kisvárda eredményeiről és fejlesztéseiről, a diósgyőri vár megújulásáról és a hajdúböszörményi zsinagóga újjászületéséről.

– Sem az építészetben, sem pedig a gondolkodásban nem szeretem a sterilitást – nyomatékosította Bán Ferenc, a Nyíregyházához ezer szállal kötődő Kossuth- és Ybl-díjas építész. – Alázatos szemlélettel kell mindent megközelíteni. Izgalmas feladat, amikor a régi jellegét megőrizve egy épületet újragondolunk, és az addiginál sokkal hasznosabb teremtő értékekkel ruházunk fel. A rusztikus és a finom, mai elemek kölcsönösen kiegészíthetik egymást, és fura érzelmi feszültséget idéznek elő.

Délután a turizmusra koncentráltak az előadók, ekképpen került terítékre Nyíregyháza előretörése, a városfejlesztés, a megyei attrakciócsomag és a határmenti együttműködési program. Szombaton a résztvevők megtekintik a nemrég felújított kállósemjéni Kállay-kúriát és emlékparkot, ahol Belicza László polgármester kalauzolja a szakembereket. A konferencia érdekessége, hogy szeptemberben kezdődött és októberben ér véget, de a tovább gondolása időben még nagyobb utat jár be.


Ma a belbecs is fontos

– Harmadízben adunk otthont a településfejlesztési konferenciának. Számunkra is fontos az épített környezetünk. Sok érdekességről esett szó, a diósgyőri várat például még nem láttam felújított állapotában, de most felkeltette az érdeklődésemet – jegyezte meg Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

– Történészként számos műemlékben jártam, amelyek külön-külön remekművek. De ma már nem csak az épület a fontos, hanem az is kihívás, hogy bevonzzák oda az embereket. Ezért meg kell tölteni tartalommal. Nincs könnyű feladatuk az építészeknek, hiszen nem csupán a külsőre kell ügyelniük, a belbecsnek is nagy a jelentősége – fejtegette dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Építészeti világnap

Idestova 1998-tól tartják október első hétfőjén az építészeti világnapot, melyet az Építészek Nemzetközi Szövetsége (VIA) nyilvánított világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában