Helyi közélet

2016.09.10. 14:00

Szikét váltó elektrosebészet Nyíregyházán

Nyíregyháza - Közel négy évtizede a gyógyításban, közéletben – s van még cél.

Nyíregyháza - Közel négy évtizede a gyógyításban, közéletben – s van még cél.

Dr. Adorján Gusztáv, a ­Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója lokálpatrióta Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek vallja magát: Kérsemjénben született, református lelkész édesapját korán elveszítette, tanítónő édesanyja a napokban vette át márványdiplomáját, nővére szintén orvos. A Debreceni Református Kollégiumban érettségizve nem sikerült elsőre a felvételi az egyetemre, de ezért ma már hálás a sorsnak.

Az egészségügy sűrűjében

– Dolgoztam: voltam mentős, segédfertőtlenítő és boncmester. Belekerültem az egészségügy sűrűjébe, így később is pontosan tudtam, éreztem, mit jelent egy mentősnek, műtősnek a kapcsolatrendszer, amikor orvossal kell együttműködnie. Rengeteget láttam, amit a mai napig hasznosítok – értékeli nagyra ezt az időszakot.

Orvosi diplomáját megszerezve 1980-ban érkezett Nyíregyházára, megyei szerződéssel. Ezt azért tartja fontosnak, mert ma már ő is azon dolgozik, hogy egy új ösztöndíjprogrammal minél több fiatal orvost csábítson a megyébe. Ő maga a szülészeten kezdett dolgozni, és a szakvizsga után új területeken indult el.

A rutin szülészet mellett az onkológiai műtéti kezelések irányába fordult. Ő kezdte el Nyíregyházán a petefészekrák kemoterápiáját, később az onkológiai osztállyal karöltve a sugárkezeléseket. Barcelonában, Berlinben is tartott előadásokat ebben a témában. Külföldi útjain rengeteget tanult is, ennek köszönhetően 1995-ben kezdődhettek el megyeszékhelyünkön a kiterjesztett műtétek a nőgyógyászati daganatsebészetben, fokozatosan bevonva más szakterületeket, összehangolva az eltérő kezelési protokollokat.

– E munka eredményeként a nyíregyházi nőgyógyászat onkosebészeti részlege országos elismertségre tett szert. Szeretném, ha a fiatal kollégák ezt vinnék tovább, minden tőlem telhető módon támogatom: ha kell, műtéti közreműködéssel, asszisztenciával, ha kell, kapcsolati tőkével, kórházvezetői döntésekkel – tudjuk meg, hogy miként képzeli a stafétabot átadását.

Az évtizedek során mindig elvárása volt a legmodernebb eszközök és módszerek alkalmazása, így az országban elsőként Nyíregyházán szereztek be és alkalmaztak egy speciális elektrosebészeti berendezést, és okkal büszke rá, hogy ő végezte el az első kiterjesztett műtétet ezzel.

Országos átlag fölött

– Ez a technika azért különleges, mert ezzel az eszközzel a szöveteket el tudjuk vágni és össze tudjuk hegeszteni. Öltés nélkül zárhatóak a belső sebek, nem marad idegen anyag a beteg szervezetében – magyarázza el laikus számára is érthetően az eljárás lényegét.

Alkalmazására képzéseket szervezett, melyre az ország minden nagyobb kórházából jöttek Debrecentől Pécsig. Mint a kórház vezetője ma már arra is büszke lehet, hogy Nyíregyházát sikerült az országos átlag fölött ellátni elektrosebészeti eszközökkel.

A személyes beállítottságom alapvetően lokálpatrióta. Nekem nagyon fontos a magyarságom, a megyeiségem, a nyíregyházi polgárságom. Az elmúlt közel negyven év során sokszor hívtak dolgozni más kórházakba, de nem mentem, mert úgy éreztem: oda kell adnom vissza valamit, ahonnan jöttem – árulkodik erős kötődéséről dr. Adorján Gusztáv.


Hit, humor és megelőlegezett bizalom

A hétköznapjait, benne a munkáját alapelvekre építi. Ilyen a békesség és a barátság – az egymás szemébe nézve kimondott emberi szót különösen nagy értéknek tartja. Életének meghatározó eleme a szeretet, amelyből ha valaki ad, akkor sokkal többet kap vissza.

Őt magát a betegei szeretete élteti, ez ad neki erőt. Mint mondja: egy orvos megjárja a poklot és a mennyet, az élet és a halál mezsgyéjén telnek a mindennapjai, de sokszor látja a gyógyulás csodáját is.

– Az emberi kapcsolataimban további pillér a hit és humor is. Ez hozzásegít egy megelőlegezett bizalomhoz, mely nélkül még orvos–beteg kapcsolatban sem lehet megteremteni az együttműködést. Az orvosnak sokszor sajnos előbb fájdalmat kell okoznia ahhoz, hogy gyógyítani, segíteni tudjon. Ez bizalom nélkül nem megy – mondja a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában