Helyi közélet

2016.09.04. 10:59

Vágyálom vagy csodafegyver?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Juhász József Roland: „a termelési kényszer miatt a kereskedelemben kivitelezhetetlen a négynapos munkahét”.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Juhász József Roland: „a termelési kényszer miatt a kereskedelemben kivitelezhetetlen a négynapos munkahét”.

– Azt kell mondjam, hogy nincs új a nap alatt – fogalmazott Bárány László, az éves szinten 25 millió naposcsibét keltető és értékesítő Master Good cégcsoport vezérigazgatója.

– A mi cégünk egy korábbi fejlődési stádiumában már bevetettük ezt a „csodafegyvert”, és terveink szerint két év múlva ismét élni fogunk vele. A négynapos munkarend azoknak a cégeknek ad egyfajta rugalmasságot, ahol egy műszakban dolgoznak. A munkavállalónak ad egy olyan komfortérzetet, hogy a plusz egy szabadnapjával jobban tud gazdálkodni. Főként ott van ennek jelentősége, ahol a dolgozók zöme vidéki, és a háztájiban ezt a plusz egy napot úgymond aprópénzre tudják váltani – mondta.

Nem volt egyszerű

A Master Goodnál a kapacitás felfuttatása (a tevékenység jellege miatt) nem ment egyik napról a másikra, hiszen ahhoz, hogy több csirkét vágjanak, a szükséges állatmennyiséget ki kellett tenyészteni, és a piacát is meg kellett teremteni.

– Ezért volt az, hogy amikor már kinőttük az ötnapos egy műszakos munkarendet, de még nem voltunk képesek arra, hogy két műszakra álljunk át, bevezettük a négynapos, napi tízórás munkahetet. Innentől kezdve a szombat is munkanap volt, de mivel mindenki csak heti 40 órát dolgozott, fel tudtunk venni húsz százalékkal több embert. És amikor már a heti 60 órás kapacitás is kevés volt, akkor álltunk át a két műszakra. Ma napi kétszer nyolc órában megy a termelés, és majd amikor ezt a két műszakos rendszert is kinőjük (terveink szerint két év múlva), megint elő fogjuk venni a négynapos munkarendet. Ami gazdasági értelemben tényleg csodafegyver, hiszen kölcsönös előnyökön nyugszik, és ilyen módon életképes. Általa az eszközállomány kihasználtsága ugrásszerűen megnő, baj csak akkor van, ha a heti hatszor húsz órás munkarendhez (amit megcéloztunk) nem találunk elég munkaerőt a piacon – fogalmazott Bárány László.

Csábítóan hangzik, de...

Juhász József Roland, az Alma Trade Kft. ügyvezetője is elmondta, mi a véleménye a négynapos munkahétről.

– Ez első hallásra a munkavállaló számára valóban csábítóan hangozhat, azonban csak akkor vezethető be, ha nincs a vállalkozáson termelési kényszer. Bizonyára vannak olyan szektorok, ahol lehet úgy csoportosítani a termelést, hogy az ne okozzon semmilyen kiesést, azonban úgy gondolom, ez a legtöbb esetben sajnos nem megoldható – vélekedik Juhász József Roland.

Szerinte a kereskedelemben gyakorlatilag kivitelezhetetlen, de a termelőszektorban is szinte minden beruházásnál arra törekszenek a cégek, hogy maximálisan kihasználják a kapacitásokat. Ha nem így tesznek, akkor a beruházás nem térül meg, és nem tudnak hatékonyan működni.

– A mai gazdasági környezetben nagyon nagy luxus megengedni azt, hogy ne termeljen a cég a hét minden munkanapján. Talán abban az esetben van még létjogosultsága a négynapos munkahétnek, ahol már kezdik kinőni az egy műszakot, de még nem elég nagy a termelés a kétszer 8 órás műszakra, így a munkáltató, hogy ne kelljen túlórát fizetnie, a munkaidőkeretben foglalkoztatja az alkalmazottakat. Persze ennek feltétele, hogy legyen elegendő dolgozó, akikkel mindezt meg lehet valósítani – vélekedett az Alma Trade Kft. ügyvezetője.


A gépek dolgoznak majd helyettünk?

A megszokottnál rövidebb munkahét témáját feszegetők között igazi nagyágyú is akad. A Forbes magazin idei listáján a világ negyedik leggazdagabb emberének tartott mexikói milliárdos, Carlos Slim a Bloombergnek augusztus elején adott interjújában beszél a négynapos munkahétről. Cégénél, Latin-Amerika egyik legnagyobb telekommunikációs vállalatánál, a Telmexnél ezzel kapcsolatban már lépéseket is tett, és a lehetőséget a dolgozók 40 százaléka el is fogadta. Az üzletember arra emlékeztetett, hogy a múlt század elején még hatnapos munkahéten 72 órát dolgoztak az emberek, amely több lépcsőben olvadt a jelenlegi heti 40 órára. Ez azonban Carlos Slim szerint még nem a vége a történetnek. Ahogy korábban, úgy most sem áll meg az ipar és a technológia fejlődése. A gépek számos feladatot elvégeznek majd helyettünk. Így muszáj a munkarendhez hozzányúlni, hiszen az emberek egyre kevesebbet lesznek kénytelenek munkával törődni, tölteni.

Hivatali ügyintézés, pihenés, pluszpénz

A lapunk által megkérdezett Harkály Endre a nyíregyházi Mondi Bags Hungária Kft. alkalmazottja. Mikor megkérdeztük tőle, mit szólna, ha a heti negyven munkaórát négy napba kellene belesűrítenie, cserébe kapna egy plusz pihenőnapot, így válaszolt: „végül is nem rossz ötlet”.

– Ha már egyszer úgyis dolgozom, engem nem zavarna, ha naponta két órával tovább kellene húznom az igát, ennek fejében pedig kapnék plusz 24 óra pihenőt – fogalmazott a gépvezetőként foglalkoztatott férfi, aki hozzátette: a „bónusz” napon el tudná végezni a hivatali ügyeket, több ideje jutna pihenésre, nem utolsósorban egy kis pluszpénz megkeresésére is lehetősége nyílna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában