Helyi közélet

2016.10.15. 11:47

Dombrádon gyakoroltak: felidézték a 15 évvel ezelőtti tiszai árvizet

Dombrád – „Add a zsákot! Oda tedd, legyen valami formája is! Most taposd meg! Tegyél még egy lapáttal bele!” – zúgtak a vezényszavak a dombrádi Tisza-parton.

Dombrád – „Add a zsákot! Oda tedd, legyen valami formája is! Most taposd meg! Tegyél még egy lapáttal bele!” – zúgtak a vezényszavak a dombrádi Tisza-parton. Vészhelyzet van, szorgos kezek bordás megtámasztást építenek a töltésen, de indult a hajdúhadházi Bocskai-dandár öt tonna teherbírású kétéltűje is, hogy a felpakolt homokzsákokból egy másik csapat buzgárelfogó medencét készítsen. Összehangolt, szakszerű munkát végeztek a megyei és járási mentőcsoportok tagjai, a katasztrófavédelem, a vízügy, a mentőszolgálat, a honvédség szakemberei.

A parton levegővel, majd a folyó vizével töltötték meg a mobilgátakat, nem volt idő a tétovázásra, árvíz fenyegette a lakosságot. Mire a gát védelmet nyújtott, megérkezett a Hortobágyi Mentőcsapat, hogy kötélre erősítve magasból hozzák ki a bajba jutott személyt. De a Legott Görögkatolikus Mentőcsoportnak is azonnal cselekednie kellett, az áradó Tiszába került emberért indultak, a mentőszolgálat a parton várta, hogy azonnal elszállíthassák a sérültet. Megdöbbentő látvány volt, amikor a búvár egy élettelen bábu „testét” hozta fel a mélyből – még akkor is, ha ez csak egy elképzelt szituáció. Vagy mégsem? A 15 évvel ezelőtti gátszakadással, hatalmas károkkal járó tiszai árvizet modellezték a helyszíneken.

Kattintson a képre a galériáért!

Valós helyzetek modellezése

– Több Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei mentőcsoport is közösen dolgozik a területen. Van, aki a magasból mentést, van, aki kutyás keresést hajt végre, de a klasszikus védekezésre is nagy hangsúlyt helyezünk – mondta lapunknak Varga Béla. A katasztrófavédelem megyei igazgatója hozzátette, hogy a dombrádi szituációs gyakorlat egy sorozat része, amelyben valós helyzeteket modelleznek. – A pénteki gyakorlaton 240-en vettek részt, s egy kihelyezett védelmi bizottsági ülést is tartottunk. Megbeszéltük az itt kialakult helyzetet, mindenki, aki a megyei védelmi bizottságnak a tagja, ismertette a feladatait, elmondta a javaslatait, s született egy határozat, amelyet a bizottság elfogadott.

– Ma a szakemberek nemcsak a felkészültségükről tettek tanúbizonyságot, hanem az összehangolt, szakszerű munkáról, a szükséges intézkedésekről, gyors kommunikációról is, hiszen éles helyzetben percek alatt kell a döntést meghozni – fogalmazott Kozma Péter kormánymegbízott. A megyei védelmi bizottság elnöke annak a reményének is hangot adott, hogy a 2001-es árvíz nem ismétlődik meg, nem lesz szükséges vészhelyzetben is bizonyítani a tudást. – Ezt szolgálják az elmúlt évben megépült védművek is, amelyek használatával már ezen a gyakorlaton is számoltunk – mondta Kozma Péter.

– A mentőszolgálatnak ugyanúgy, mint a többi katasztrófát elhárító társ- és együttműködő szervnek fontos szerepe van, hiszen a mi feladatunk a mozgásképtelen, mozgásukban korlátozott személyeket, ágyhoz kötött fekvőbetegeket a vízzel elárasztott területekről kórházba szállítani – említette a mentők munkájáról Ilyés György megyei vezető mentőtiszt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában