Helyi közélet

2016.10.27. 14:52

Emléket állítottak az elhurcoltakra gondolva

Gávavencsellő - Gávavencsellő önkormányzata és a német nemzetiségi önkormányzat különös figyelmet fordít az 1945. januárjában Gáváról és Vencsellőről a Szovjetunióba „málenkij robotra” elhurcolt polgári lakosok emlékének.

Gávavencsellő - Gávavencsellő önkormányzata és a német nemzetiségi önkormányzat különös figyelmet fordít az 1945. januárjában Gáváról és Vencsellőről a Szovjetunióba „málenkij robotra” elhurcolt polgári lakosok emlékének.

A korábbi években minden januárban szentmisén emlékeztünk meg az elhunyt áldozatokról és a visszatértekről. Már 1991-ben márványtáblán örökítettük meg az idegen földön elhunyt 52 személy nevét, a még élők visszaemlékezéseit pedig egy kiadványban, illetve kisfilmen örökítettük meg. Sajnos, az eltelt 25 év alatt a visszatértek többségétől is búcsút kellett vennünk. Négy idős ember él még településünkön, akik egykor a Dombaszi láger foglyai voltak. Őket a szomorú évforduló kapcsán minden évben felkeressük, és virággal köszöntjük.

Tavaly januárban önkormányzatunk elkészíttette azokat az emléktáblákat, amelyeken a hazatért volt elhurcoltak nevét örökítettük meg, és vártuk a pályázati lehetőséget, hogy méltóképpen elhelyezhessük a táblákat az emlékparkokban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat által ebben az évben

egy millió forintos támogatásban részesültünk, amelyből mindkét településrészen meg tudtuk valósítani az elképzeléseinket.

A vencsellői emlékparkban Ekker Róbert szobrászművész tervei szerint elkészült egy börtönfalat stilizáló építmény, amelyre felkerült a pályázatban előírt GULÁG emléktábla, és a már korábban elkészített négy márványtábla, az elhurcoltak nevével. A fal mellett magasodik egy fehér márvány kereszt.

A gávai emlékparkban a meglévő világháborús emlékműhöz igazodva sötétszürke kövön nyert elhelyezést a gulág emléktábla, és az elhurcoltak nevét megörökítő márványtábla.

Tudjuk, hogy az emléktáblák és az emlékművek nem feledtethetik a szenvedéseket, az embertelen bánásmódot. Mégis megnyugvással tölt el bennünket a tudat, hogy méltó emléket állítottunk annak a 259 vencsellői, és 63 gávai honfitársunknak, akik ártatlanul szenvedtek egy tébolyult kor eszméje miatt.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Gulág Emlékbizottságnak, hogy a pályázat segítségével méltó emléket állíthattunk a „málenkij robot” áldozatainak.

- Rusz Péterné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában