Helyi közélet

2016.10.03. 15:25

Hollywood egy „magyar falu”

Kisvárda, Tarcal - A világfilm amerikai történelemkönyvébe mi, magyarok is sikerrel írtuk be a nevünket.

Kisvárda, Tarcal - A világfilm amerikai történelemkönyvébe mi, magyarok is sikerrel írtuk be a nevünket.

A közelmúltban megalakult a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékét megőrizni hivatott Magyar Hollywood Tanács Egyesület (MHT). Mindezt a Magyar Hollywood Túra utolsó két észak-magyarországi állomásán, Kisvárdán, illetve Tarcalon jelentették be.

Várkonyi kisvárdai évei

Elsőként Kisvárdán, a városháza dísztermében gyűltek össze az érdeklődők, hogy részleteket tudjanak meg a város szülötte, Várkonyi Mihály életéből. A Victor Varkoni néven megismert némafilmsztár 1913-ban kolozsvári némafilmekben kezdte filmszínészi karrierjét, majd 1923-tól Hollywoodban élt, s több tucat filmet forgatott.

Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája elsősorban Várkonyi kisvárdai gyermekéveinek a fontosságát hangsúlyozta, amelyeknek meghatározó szerepük volt abban, hogy a későbbi színész a művészet, a kultúra felé fordult. Néző István helytörténész vetített képes előadásában sok érdekes momentumot villantott fel Várkonyi életéből s kisvárdai gyökereiről.

Bokor Balázs aláhúzta: – A sok magyar vonatkozás okán méltán lehet „magyar Hollywoodról” beszélni – fogalmazott, majd Várkonyi életrajzi kötetéből idézett: „…tömegesen jöttek ki a magyar erők, akikből később ismert színészek, írók és rendezők lettek, s akiket a magyar közönség viszontláthatott híres filmjeik rendezései kapcsán. Akkor kitűnő élet folyt Hollywoodban, nagyszerű társaság volt, szinte egy magyar negyed alakult ki, s úgy éreztük magunkat, mintha odahaza lennénk.”

Folyamatos kapcsolat

A térségi zárórendezvény az 1779-ben épült tarcali zsinagóga épületében volt. Itt a nagykövet részletekbe menően adott tájékoztatást a megalakult Magyar Hollywood Tanács legfontosabb célkitűzéseiről. Elmondta, hogy be kívánják mutatni Hollywood történelmének és sikereinek minden jelentős magyar vonatkozását, ráadásul ezt minél szélesebb körben – azaz országos és nemzetközi viszonylatban – szeretnék megtenni, magasra emelve a fiatal nemzedékek előtt is történelmünk ide kapcsolódó szeleteit. Minderre a megfelelő kommunikációs és médiafigyelmet is rá akarják irányítani, rendezvényeket szerveznek majd, ahol méltóképpen megemlékezhetünk az érintett személyiségekkel kapcsolatos évfordulókról. Folyamatos kapcsolatot tartanak a jelenlegi hollywoodi magyar filmesekkel, s igyekeznek a tevékenységüket a lehető legszélesebb körben népszerűvé tenni.

Az MHT az alakuló közgyűlésén megválasztotta héttagú elnökségét: Bokor Balázs lett a szervezet elnöke, Rófusz Ferenc rajzfilmrendező pedig az alelnöke.

Elnökségi tagok

Bunyik Béla producer, Csupó Gábor filmrendező, Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere, Vécsi István, Ricse polgármestere és dr. Erdélyi György. A két településvezetőnek, Tolcsva és Ricse nagyközség polgármestereinek a részvétele az elnökségben külön szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis Tolcsván született William Fox (Fuchs Vilmos), Ricsén pedig Adolph Zukor, ők mindketten egy-egy hollywoodi filmstúdió alapítói.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában