Helyi közélet

2016.10.20. 14:37

Lovag a hajókormánynál

Nyíregyháza - Egy sikeres üzletember, aki soha nem hajtott a sikerre.

Nyíregyháza - Egy sikeres üzletember, aki soha nem hajtott a sikerre.

Lakatos Tibor, a VELA Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója építőgépész és közgazdász diplomával a zsebében 25 éve pékséget és lízingcéget alapított, majd autó-márkaképviseletet hozott létre. Ma már lovagrendi tag, festményeiből kiállításokat rendeznek, és nemzetközi vizeken is felbukkan hajóskapitányként.

Az első cégét sütőipari és lízing alaptevékenységgel 1991-ben alapította Nyíregyházán, s ma már 18 üzlettel működik a megye több településén. Aztán a lízingcégen keresztül bejött a képbe az autó is.

– A Volvo Szalon 15 éve van talpon, s ma már Balázs fiam viszi – érint egy fontos témát, a generációváltást. Dániel fia inkább a művészeti ágat örökölte, fotózással és piackutatással foglalkozik.

A kormány átengedésével egyre több idő jutott az üzleti világon kívüli életre is – itt van mindjárt a festészet. Művésztelepeken, művésztáborokban vett részt, de ahogy erről vall: hobbiból fest, elsősorban tájképeket, csendéleteket. A barátok unszolására jött el az első, majd többi önálló kiállítás, különböző helyszíneken: NyírPlaza, Móricz Zsigmond Színház, az egykori középiskolája, a Zrínyi gimnázium, vagy épp a Vay Ádám Múzeum Vaján.

Csak a legmagasabb szinten

A kikapcsolódásban is aktív: előbb hajósvizsgát tett, majd jött a lovagi élet. Amikor lehetővé vált a magánszemélyek számára is a pálinkafőzés, vásárolt egy oszlopos főzőberendezést, és immár a saját párlataival kínálta meg a barátait.

Ám ebben sem ismerte a megalkuvást: külön tanfolyamon sajátította el e tudomány alapjait. Az eredmény gyorsan megmutatkozott: a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a soraiba fogadta, s ütötték lovaggá 2011-ben.

– Ha az ember nagyon akar valamit, akkor ahhoz szervezi az életét. Az elvem: ha valamibe belevágunk, akkor azt a legmagasabb szinten kell végig is vinni. Nem érdemes megelégedni az átlaggal, mert abban nem sok öröm lesz, legyen szó vállalkozásról, festészetről vagy épp pálinkakészítésről. Akkor van értelme minden vállalásnak, ha önmagaddal szemben is magasra teszed a mércét, és ha ezért mindet meg is teszel – ad egyszerű receptet a sikerhez.

– Egy nyitott ember sok mindent szeretne kipróbálni, magam is így vagyok ezzel. Sokat járom a világot, sokat látok és tapasztalok. Nyitott szemmel járni, fogékonynak lenni az új iránt, tanulni és tapasztalni, majd hasznosítani és fejleszteni – osztja meg a saját hitvallását.

Tervben egy műterem

A választásokhoz nagyon sok érzés is kell – fűzi hozzá –, hívhatjuk ráérzésnek is. S ha valakit az érzései is vezetnek egy-egy feladatban, vállalásban, akkor az fontossá válik számára; s ha fontos, akkor már nem tudja, nem is akarja másképp csinálni, csak kimagasló szinten.

A motiváció ma is erős: a vállalkozás stabilitásának őrzése, s hogy amit eddig elértem, annak legyen folytatása. Az évek múlásával valószínűleg eltolódik az arány, az idő az üzleti élettől a hobbi felé, legalábbis ebben bízom. Szeretnék egyszer berendezni egy műtermet, ahol akár egész nap dolgozhatok, a magam örömére – tervezi már a jövőt.

KM-NYZS

(Az írás részlet, teljes terjedelmében lapunk Kontúr Magazinjában olvasható, mely korlátozott számban megvásárolható szerkesztőségünkben.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában