Helyi közélet

2016.10.27. 19:01

Vays oktatóktól lesték el a szakma csínját-bínját

Baktalórántháza - Öt Nagykágyáról érkezett romániai magyar gépésztanuló fémtechnológiai gyakorlatának adott otthont ősszel a „Külhoni magyar szakképzés támogatása” intézményi program keretein belül a Vay Ádám középiskola.

Baktalórántháza - Öt Nagykágyáról érkezett romániai magyar gépésztanuló fémtechnológiai gyakorlatának adott otthont ősszel a „Külhoni magyar szakképzés támogatása” intézményi program keretein belül a Vay Ádám középiskola. A szakmai gyakorlatot számukra is hasonló módon szervezte meg iskolánk, mint saját gépésztanulói számára, azaz 10 munkanapon keresztül, napi 7 órás gyakorlati foglalkozáson vettek részt a határon túli fiatalok a tanműhelyekben.

Hétvégi feltöltődés

A dolgos hétköznapok után, a hétvégeken változatos programokat szerveztünk, hogy megismerjék megyénket. Meglátogatták az ország legszebb állatparkját Nyíregyházán, megízlelték a helyi gasztronómiai különlegességeket a Fenyves szállodában, Baktalórántházán. Megismerték lovas hagyományainkat és a lovas íjászatot a Petneházán lévő lovastanyán, majd a Kisvárdai Várfürdőben töltődtek fel.

A fémtechnológiai gyakorlatokon orros éket, 30 dkg-os kalapácsot, STOP-tábla-makettet, valamint díszpoharat készítettek az esztergagépen, emellett a mini lópatkó-kovácsolás titkát is elleshették. Részt vettek a XV. Észak-Alföldi Regionális Szántóversenyen, meglátogatták a vízimalmot Túristvándiban, Móricz Zsigmond szülőházát Tiszacsécsén, eljutottak Kölcsére, ahol megnézték a jellegzetes „csónakos” fejfákat, s mindeközben gyönyörködtek térségünk természeti szépségeiben a Tisza-parton és a Túrnál, a kis és nagy „bukónál”. Lenyűgözte vendégeinket Baktalórántházán a felújított Dégenfeld Kastélymúzeum is. Az együtt töltött két hét során sokat tanultak egymástól a magyarországi és a külhoni diákok. Életre szóló barátságok kötődtek, s itt tették le a Vay középiskola tanulói a jövő mezőgazdasági, gépész üzleti kapcsolatok alapköveit.

- Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium -


Nagykágya története

A romániai kis falu, Kágya Bihar megyében található, az Érmelléki-hegyek tövében terül el.

Nagykágya Árpád-kori település, nevét 1278-ban említette először oklevél Kaga néven. 1278-ban Kaga (Kágya) az Egyedi monostor birtoka volt.

A 20. század elején özv. gr. Pongrácz Vilmosnénak volt itt nagyobb birtoka és szép kastélya. A kastély földszinti részét gróf Pongrácz Vilmos nagyapja, vásárosnaményi és nagylónyai Lónyay József császári és királyi kamarás építtette 1820-ban.

1910-ben 702 lakosából 666 magyar, 11 román, 3 német, 22 egyéb nemzetiségű volt


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában