Helyi közélet

2016.11.17. 15:45

Koltai Róbert magánszámai

Nyíregyháza - Nehéz ügy Koltai Róberttel az interjúkészítés. Igaz, hogy szinte az egész VIDOR fesztivál alatt, minimum egy hétig Nyíregyházán tartózkodik – a Barbizon hotelben ütötte fel tanyáját –, de folyton tesz-vesz, úton van.

Nyíregyháza - Nehéz ügy Koltai Róberttel az interjúkészítés. Igaz, hogy szinte az egész VIDOR fesztivál alatt, minimum egy hétig Nyíregyházán tartózkodik – a Barbizon hotelben ütötte fel tanyáját –, de folyton tesz-vesz, úton van.

A harmadik nap elteltével, többszöri egyeztetés után végre sikerül a dolog. Az írás elkészülte után többen kérdezték, milyen közelről Koltai. Az életben is olyan, mint a filmekben, a kabaréban? Kedves és vidám? Nos, nyíregyházi tartózkodása alatt több alkalommal is a közelében lehettem. Hadd mondjak el két történetet!

Koltai egy sztorit mesél a társalgóban, vagy nyolcan hallgatjuk. Egy színészházaspár veszekedéseiről, cirkuszairól szól a történet, meg a színház­igazgatóról, aki ezt megunta, és rendet akart tenni. Színesen, fordulatosan mesél, minden szem ráirányul. Mintha csak a tévében szerepelne. Nevetgélések, kuncogások. Új ember érkezik, köszön, leül az üres fotelbe, a mellette ülő színésznőtől kérdez valamit. Koltai megáll a történetben. Összevonja a szemöldökét, s kissé epésen megjegyzi az újonnan jöttnek:

– A legjobb poénomat tetted tönkre… Eljátssza, hogy neheztel. Ám érdekes módon ez is az előadásának a része lesz. A neheztelés nem tart, nem tarthat sokáig, hisz akkor elveszítjük a fonalat, s lőttek a „magánszámnak”. Folytatódik az előadás. Újabb fordulatok, nevetés. Három perc, megint jön valaki. Mindenki a színészt lesi: most mi lesz?

– Hát így nem lehet, kérem. Ezt direkt csinálják! – méltatlankodik a művész. Talán még a térdét is csapkodja neheztelős kedvességgel.

Az előadás remek, jól felépített, a Koltai-kabaréban is elhangozhatna. A nehezteléssel együtt.

Ez a hatalmas szél...

Egy másik alkalommal a Barbizon szálló teraszán üldögél egyedül Dés László, a neves zeneszerző, Koltai Róbert barátja, szerzőtársa.

Az idő változékony, valahol megfázhatott egy kicsit. Tüsszent. Koltai épp ekkor érkezik. Úgy tíz méterre lehet, de nem hagyja ki a helyzetet, eljátssza. A fejéhez kap, mintha egy kalap lenne rajta, és a tüsszentéstől feltámadt forgószél le akarná sodorni. Kicsit megtántorodik… Jaj, kérem, ez a hatalmas szél! Dés derűsen nyugtázza a kizárólag neki szóló magánszámot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában