Helyi közélet

2016.11.29. 13:34

Videó: Mutatjuk, milyen szakokat hirdetett meg a Nyíregyházi Egyetem

Nyíregyháza - A jövő évi felvételi tudnivalókról, a letűnt és új szakokról tájékoztatott a Nyíregyházi Egyetem vezetősége.

Nyíregyháza - A jövő évi felvételi tudnivalókról, a letűnt és új szakokról tájékoztatott a Nyíregyházi Egyetem vezetősége.

Már csak elektronikus formában jelenik meg a felsőoktatási intézménybe pályázók „bibliája”, a 2017-es Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatót várhatóan pár héten belül, december 22-én már böngészhetik az érdeklődők. A jövő ősszel induló felsőoktatási szakképzésekre, alapképzésekre, osztatlan tanári képzésekre és diszciplináris mesterképzésekre a jelentkezési határidő és a kérelmek rögzítésének határideje az E-felvételiben 2017. február 15 – ismertette az általános tudnivalókat dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes.

Ha „túlérett” az érettségi...

Dr. Kerülő Judit oktatási rektorhelyettes elmondta: az általános felsőoktatási felvételi eljárásban legfeljebb 6 jelentkezési hely jelölhető meg, ebből 3 díjmentesen, ezen felül kiegészítő díjat kell fizetni (2000 Ft / jelentkezés).

A Nyíregyházi Egyetemen minden szakot (felsőoktatási szakképzés, alapképzés, osztatlan tanári képzés, és diszciplináris mesterképzés) állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is meghirdetnek. – Három alapképzési szak (közösségszervezés, óvodapedagógus, hivatásos repülőgép-vezetői) akkreditációs eljárása még folyamatban van, ezek várhatóan a felvételi tájékoztató január 31-én megjelenő, hivatalos kiegészítésében lesznek meghirdetve. Azok az érettségizettek, akiket a tanári pálya vonz, 14 közismereti tanár szak közül válogathatnak kedvükre, 42 különböző párosításban.

– Jó hír azok számára, akik akkoriban érettségiztek, amikor még nem létezett a kétszintű vizsgarendszer, ám a felvételinél immár követelmény az emelt szintű tudás, hogy az első helyen megjelölt intézményben is letehetik a felsőoktatási felvételi szakmai írásbeli vizsgát – hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes.

KM-PI

Meghirdetett szakok a Nyíregyházi Egyetemen

Érettségivel rendelkezők számára meghirdetett szakok

Felsőoktatási szakképzések:

gazdálkodási és menedzsment; mezőgazdasági; programtervező informatikus (fejlesztő); turizmus-vendéglátás (turizmus)

Alapképzési szakok:

biológia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, földrajz, gazdálkodási és menedzsment*, gépészmérnöki*, járműmérnöki, képalkotás, környezettan, közlekedésmérnöki*, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki*, mezőgazdasági mérnöki, nemzetközi tanulmányok, pedagógia, programtervező informatikus, sport- és rekreációszervezés (sportszervezés), szociálpedagógia, tanító, turizmus-vendéglátás, zenekultúra

(* duális képzési formában is indul a képzés!)

Osztatlan tanárképzési szakok:

angolnyelv és kultúra tanára, biológia tanár (egészségtan), ének-zene tanár, fizikatanár (természettudományos gyakorlatok), földrajztanár, informatikatanár, kémiatanár, magyartanár, matematikatanár, népzene- és népikultúra tanár, rajz- és vizuáliskultúra-tanár, természetismeret-környezettan tanár, testnevelő tanár, történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára

Diplomával rendelkezők számára meghirdetett szakok:

Diszciplináris mesterképzések:

andragógia, nemzetközi tanulmányok

Rövid ciklusú osztatlan tanári (2-4 féléves) képzések:

angolnyelv és kultúra tanára, biológia tanár (egészségtan), ének-zene tanár, fizikatanár (természettudományos gyakorlatok), földrajztanár, informatikatanár, kémiatanár, magyartanár, matematikatanár, mérnöktanár (gépészet-mechatronika), népzene- és népikultúra-tanár, pedagógiatanár, rajz- és vizuáliskultúra-tanár, természetismeret-környezettan tanár, testnevelő tanár, történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára

10 féléves osztatlan tanárképzés:

Már oklevéllel rendelkezők számára 2017-től meghirdetendő rövid ciklusú képzésekre is lehet jelentkezni. Akik az egyik választott szakjukbó! BA/135c oklevéllel, és ezen túl második tanár szakot megalapozó 50 kredites ismerettel is rendelkeznek, a képzési idejük 5 félév lesz (100+50 kredit beszámítással).

(Akkreditálásra váró alapképzési szakok: közösségszervezés, óvodapedagógus, hivatásos repülőgép-vezetői)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában