Helyi közélet

2016.12.25. 11:16

Csemegézzünk karácsonyi ételekből!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahány ország, annyiféle karácsonyi menü – minikörkép következik.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ahány ország, annyiféle karácsonyi menü – minikörkép következik.

Mi, magyarok mákos tésztát leginkább a menzán eszünk, a lengyeleknél azonban a tizenkét legfinomabb karácsonyi fogás egyike. Igaz, gazdagon, mazsolával és dióval tálalják. A tizenkét étel a 12 apostolt jelképezi, a fehér abrosz alá tett szalma pedig a jászolt. Lengyelországban hal ugyan előfordulhat az ünnepi asztalon, hús viszont semmiképpen sem. Az egyik legnépszerűbb fogás a céklaleves, amibe gombával töltött barátfülét tesznek.

Németországban a fonott kalácsnak van komoly hagyománya, a drezdai Kalácsvásár az ország legrégebbi karácsonyi vásárainak egyike: 1434 óta minden évben megrendezik. A kalácsot stollennek hívják, és nagyon hasonlít a mi püspökkenyerünkre. A németek több száz fajta stollent ismernek, vagyis tulajdonképpen ahány család, annyiféle változat létezik. Nélkülözhetetlen hozzávalói a mandula, az aszalt gyümölcs, a kandírozott narancshéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a szerecsendió és a fahéj.

A híres drezdai stollen

Az olaszok ünnepi kuglófja a panettone, egy könnyű kelt tésztás, mazsolával készített kalácsféleség. Létezik mazsola nélküli változata is, amit pandoronak hívnak, és amelynek hazája Verona. Olaszországban nem ritka a 15-20 fogásos családi vacsora, ami karácsonykor még ennél is több lehet. Az egyik legnépszerűbb ünnepi étel a parajjal töltött ravioli, diós vajjal leöntve vagy a gorgonzola töltött gombával. Főételként a sült házinyulat pármai sonkával tálalják.

A franciáknál a libától az osztrigán át az articsókás omlettig minden elképzelhető az ünnepek alatt.

Tájegységenként eltérő a menü, Bretagne-ban például a karácsonyozók megkóstolhatják a töltött libanyakat. A recept szerint valójában csak a liba nyakának bőrét használják, amit megtöltenek, megsütnek és burgonyapürével tálalnak. A Pompe a huile, vagyis a provence-i karácsony egyik specialitása a kelesztett, olívaolajos, narancsvirággal ízesített sütemény, és a cukros-sültalmás fehér kolbász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában