Helyi közélet

2016.12.12. 16:37

Mondjuk ki, amit érzünk!

Nyíregyháza - Mit tegyen a szülő, ha kisgyermeke őrült hiszit csap a boltban, mert nem kap(hat)ja meg, amit szeretne?

Nyíregyháza - Mit tegyen a szülő, ha kisgyermeke őrült hiszit csap a boltban, mert nem kap(hat)ja meg, amit szeretne?

– Egy XXI. századi könyvtárnak, amilyen a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is, nem csupán az olvasói igények komplex kiszolgálása a feladata, hanem az olvasóvá nevelés és az élethosszig tartó tanulás elősegítése, valamint a szakmai tapasztalatok megvitatása és a jó gyakorlatok megosztása is – fogalmazott köszöntőbeszédében Tomasovszki Anita igazgató.

Ha újabb gyermek születik, felüti a fejét a testvérféltékenység.

Kádár Annamária

A konferenciateremben tartott, csütörtöki szakmai továbbképzésen nem csupán érdekes előadásokat hallhattak a jelenlévők Kádár Annamária pszichológus, tréner, Sás Károly pedagógus, író, zeneszerző, dalszövegíró és Gombos Péter gyermekirodalom-kutatótól, méltó gazdára talált az „Év KSZR-könyvtárosa” díj is.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer elismerését szakmai elhivatottsága és teljesítménye okán a csengersi­mai könyvbirodalom dolgozója, Jónás Kinga vehette át.

Személyiségtípusok

Dr. Kádár Annamária pszichológus, mesekutató az érzelmi intelligencia gyermekkori sajátosságairól és fejlesztéséről tartott vicces és elgondolkodtató történetekkel fűszerezett előadást.

Az óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek érzelemkezelése kapcsán rámutatott: a kicsik még nem tudják irányítani, kontrollálni az intenzív érzéseiket, ők még énközpontúak. Ha egy családba újabb gyermek születik, felüti a fejét a testvérféltékenység.

– Fontos, hogy a szülők képesek legyenek a saját érzelmeiket felismerni, és azt megfelelően kommunikálni. Nyíltan mondjuk el gyermekünknek, ha mérgesek vagy boldogok vagyunk valamiért, beszéljünk az érzéseinkről, ezt a mintát fogják követi ők is, ha pozitív vagy negatív élmények érik őket.

– Az érzelmi, kommunikációs tipológia alapján egyébként négyféle személyiségtípust – promováló, kontrolláló, fenntartó és elemző – különböztetünk meg. A promováló típusú ember érzelmi megnyilvánulásai nagyon intenzívek és szélsőségesek, ezzel szemben az elemző eltitkolja, nem mutatja ki az érzéseit.

A kontrollálók szinte érzelemmentesnek tűnnek, ők csak a célokra, feladatokra összpontosítanak. A fenntartó személyiségűek csoportjára a tiszta érzelmek, a megértés és az empátia jellemző – mesélte a pszichológus.

Az Etelka-módszer

Azoknak a szülőknek, akik így, karácsonyhoz közeledve nehezen bírnak az ajándékokat „követelő” gyermekükkel a bevásárlóközpontokban, az úgynevezett „Etelka-módszert” javasolta.

A jelenetben egy kislány kampányol a hiszti minden erejével egy babáért a boltban, édesanyja viszont a leghiggadtabb hangon csak ennyit válaszol: „Etelka, nyugodj meg, öt perc múlva a kasszánál vagyunk.”

Miután harmadszor is megismétlődik ez a mondat, odalép hozzájuk egy vásárló, és csodálattal kérdezi, hogyan tud az anya ilyen nyugalommal válaszolgatni a rimánkodó Etelkának. – A lányomat Panninak hívják, Etelka én vagyok… – válaszolta a példaértékű önkontrollt gyakorló asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában