Helyi közélet

2016.12.16. 16:07

Száraz csatornák, alacsony talajvízszint

Nyíregyháza - Bár kissé csapadékosabb volt 2016, ám a talajvízszintmérő kutakban még mindig alacsony a vízszint.

Nyíregyháza - Bár kissé csapadékosabb volt 2016, ám a talajvízszintmérő kutakban még mindig alacsony a vízszint.

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei az idén is összegezték a hidrológiai évet, azaz a 2015 novembere és 2016 októbere közötti időszakot. Az elemzésből kiderül, hogy bár 2016 viszonylag csapadékosabb volt, ám a remélt pozitív változás elmaradt a vízgazdálkodásban, hisz egy rövidebb csapadékos időszak nem pótolhatja az évek alatt felhalmozódott vízhiányt – tudtuk meg Lucza Zoltán osztályvezetőtől.

– A rendelkezésünkre álló adatok alapján a hőmérséklet az elmúlt majd’ 150 évben növekvő trendet mutat. Kiemelkedően magas az elmúlt tíz év átlaghőmérséklete, amely a sokévesnél 1,5 Celsius-fokkal magasabb, azaz 11,4 volt. Az idei hidrológiai évben is jellemző a havi átlaghőmérsékletek emelkedése, amely például februárban a megszokottnál 6 fokkal volt magasabb.

Csökken a vízkészlet

– Magasabb hőmérséklet mellett a párolgás is növekszik, ami negatív hatással van a vízháztartásra. A nyári időszakban a párolgás mértéke havi szinten több volt, mint a lehullott csapadék, és a hosszú, olykor hetekig tartó száraz időszakok is nehezítik a növényzet vízhez jutását. Az elmúlt hidrológiai évben a mért párolgásértékek alacsonyabbak voltak, mint az utóbbi öt évben, és a lehullott csapadék is több volt. Ennek alapján vízháztartási szempontból az elmúlt évet akár pozitívnak is tekinthetnénk, viszont továbbra is kiszáradt csatornákkal és alacsony talajvízszinttel kell küszködni. Ennek oka a hosszú évek alatt megnövekedett vízhiány.

– A 2016-os hidrológiai évben is előfordultak csapadék szempontjából extrémnek mondható helyzetek. Tavaly decemberben például mindössze 9 mm csapadék hullott, ezt követő két hónapban pedig a sokéves másfélszerese. Az enyhe hőmérsékleteknek köszönhetően a csapadék többnyire eső volt, a tavalyi télen a legnagyobb hóban tárolt vízkészlet sem érte el a sokéves átlag egynegyedét. Az év további részében jelentős csapadéktöbbletet tapasztalunk még júniusban és júliusban, illetve októberben, amikor a sokéves havi átlagcsapadék 130 százaléka hullott.

– Az elmúlt hidrológiai évben lehullott csapadék mennyisége 692 mm volt (a sok­éves átlag 608 mm). Az ezt megelőző időszakban felhalmozódott hiány azonban ennél jóval nagyobb: 2014-ben például 36 mm, 2015-ben pedig 174 mm volt. Tehát az elmúlt évi hiány kevesebb mint fele pótlódott az idén. Ennek eredményeképpen a talajban tárolt víz mennyisége nem növekedett, de legalább nem is csökkent.

Százból hatvanhét minimumon

– Az elmúlt években tapasztalható talajvízszint-süllyedésre jellemző, hogy 2013 elején volt utoljára a sokéves átlag­érték fölött – folytatta a szakember. – A mélypontot 2015 szeptemberében érte el, amikor a 100 talajvízszint-figyelő kútból 67-ben tapasztaltunk valaha mért legalacsonyabb értéket. Az idei csapadék hatására ez a drasztikus süllyedés megállt, év elején enyhe emelkedés volt tapasztalható, majd szeptemberre ismét megközelítette a tavalyi alacsony értékeket. Az idén további nyolc kútban tapasztaltunk a korábbi legkisebb vízszintnél alacsonyabb vízállásokat.

– A talajvízszintek süllyedéséhez nagyban hozzájárul, hogy az elmúlt három évben nem volt jelentős mértékű hófelhalmozódás. Emiatt elmaradt a tavaszi olvadásból származó nagy mennyiségű, talajba beszivárgó vízutánpótlás.

Üres és feltöltött tározók a megyében

Az elmúlt években a felszíni és felszín alatti vízkészleteink csökkentek, így az eddigieknél is fontosabb a megfelelő gazdálkodás a vízzel és a nagyobb arányú visszatartás. A FETIVIZIG felkészült arra, hogy a területünkre érkező vizekből a lehető legtöbbet be tudjunk vezetni a tározókba, amire az elmúlt időszakban több példa is volt. Az év eleji jelentős csapadékmennyiséget kihasználva a tizenkét belvíztározóból nyolcat volt lehetőség tölteni árhullámból vagy a csatornákon tapasztalható víztöbbletből. A december végi állapothoz képest két hónap alatt több mint 12 millió köbméter vizet vezettek be a tározókba. Augusztusban a betározott vízmennyiséget a Rétközi-tónál a vízpótlására újonnan létesített szivattyú­telep segítségével sikerült növelni, de a többi tározóban a vízállás a nyári időszaknak megfelelően lecsökkent, így október végére 13,5 millió köbméter volt a betározott víz mennyisége. A Rohodi-, a Pazarnyi-, a Szamosmenti- és a Penyigei-tározó továbbra is üres.

A meteorológiai előrejelzések szerint az előttünk álló tél szintén enyhének és csapadékban szegénynek ígérkezik, ez alapján jelentős hófelhalmozódás most sem valószínű. Vízkészletünk növelése érdekében figyelembe kell venni a folyóinkon levonuló kisebb árhullámokat, amelyek fontos vízpótlási lehetőséget jelenthetnek az előttünk álló időszakokban is.

KM-GYL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában