Helyi közélet

2016.12.18. 13:54

Ünnepi menü lesz a csukából

Rakamaz - A szomszédja hatására kezdett el horgászni a Rakamazon élő Lakatos Mihály.

Rakamaz - A szomszédja hatására kezdett el horgászni a Rakamazon élő Lakatos Mihály.

Az igazi horgászt a hideg idő sem rettenti vissza, sőt sokan éppen azért várják a keményebb napokat, mert nagyobb az esélyük a ragadozó halak megfogására.

Kárászok adták a kezdeti sikert

A napokban két ilyen horgász tartózkodott a rakamazi Nagy-Morotva partján: Ludas László pergetett, Lakatos Mihály pedig a fenekezős készségén kis hallal várta a csuka kapását. Zsákmányt egyikük sem tudott még felmutatni, de rendíthetetlen nyugalommal bizakodtak abban, hogy csak lesz rablás, kapás.

– 2003 óta élek Rakamazon, akkor költöztünk ide. Nem kezdtem el egyből horgászni, pedig itt aztán vannak a vizek, vannak horgászati lehetőségek – mesélte érdeklődésünkre Lakatos Mihály. – Végül a szomszédom hatására kezdtem el horgászni. Kezdetben el-elkísértem ide a morotvához, fogtuk a kárászokat, és a sikerélmény hatására úgy döntöttem, a következő évben kiváltom az engedélyt. Aztán vettem botokat is a hitvesem legnagyobb örömére, és egyre gyakrabban jöttem ki ide, illetve szívesen megyek még az Aranyos-árokhoz is. Most azért nem oda mentem, mert már befagyott. A Tiszára nem szoktam járni, nincs is oda megfelelő felszerelésem.

Kishal mindig a csali

– Év közben szoktam pontyozni is, de a legjobban a ragadozó halak horgászatát szeretem. Igaz, mindegyiknek megvan a maga szépsége. Télen, amikor már nagyon nagy hideg van, nem szoktam kijönni. Vagy 3–4 hete hatalmas köd volt egy keddi napon, akkor fogtam egy három kilo­grammos csukát. A MÁV-nál dolgozom ugyanis, s ha hét közben van szabadnapom, akkor is kijövök ide a vízpartra. Egyébként a csuka most még bent van a fagyasztóban, majd karácsonyra elkészítjük. Mindig kishallal horgászom, nem szeretek pergetni. Leülök, várok nyugodtan, nézem a kapásjelzőt, élvezem a csendet. Az egyik legnagyobb csuka, amit fogtam, négy évvel ezelőtt az Aranyos-árok folytatásában, a Homokosban akadt horogra, 6 kilogrammos volt. A legnagyobb ponty pedig, amit eddig fogtam, 6,80 kilogrammot nyomott, itt a holtágon fogtam, ott feljebb a töklapunál.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik