Helyi közélet

2017.01.18. 07:18

Segélykiáltások a Huszártelepről - „Nézzék meg, mi folyik itt!”

Nyíregyháza – A huszártelepi lakók többször is jelezték a vezeték- vagy vízóraelfagyás gyanúját.

Nyíregyháza – A huszártelepi lakók többször is jelezték a vezeték- vagy vízóraelfagyás gyanúját.

Miközben a Nyírségvíz és a NyírVV egymásra mutogat, az itt lakó, javarészt többgyermekes családok kénytelenek a kútról hordani a vizet vödrökben, flakonokban, hogy tisztálkodni és főzni tudjanak. Segélykiáltásaink eddig süket fülekre találtak, egyedüli mentőövünk a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola üzemeltetésében működő mosoda, ahol mosási és tisztálkodási lehetőséget nyújtanak kicsiknek, nagyoknak – panaszolta hétfőn a Huszártelepről telefonáló Palicz József László.

Isten a megmondhatója, hogy a véletlennek vagy a média előzetes érdeklődésének köszönhetően, de ottjártunkkor, kedden már zubogott a víz a csapokból. A lakók örömmel nyugtázták: végre helyreállt a szolgáltatás, azt azonban máig sem értik, miért kellett egy pár méteres csővezeték cseréjére ennyit várniuk. – A szakemberek egy óra alatt elhárították a hibát. Ehhez képes mi hetekig jártunk vízért a kútra, ami nem egyszer szintén elfagyott, úgy kellett felmelegíteni. Voltak, akik az iskolából hordtak vizet, ott mosakodtak – árulta el egy másik lakó, Ági néni.

Többször is jelezték

– A kellő hőszigetelés nélküli vízóraaknákban elfagytak a szerelvények, vízmérők. A szóban forgó probléma maximum egy hete áll fenn, és a két utcában 20–25 családot érint. A kármegelőzésről, így a fagyvédelemről is, a mindenkori tulajdonosnak kell gondoskodnia. A tulajdonjoggal rendelkező lakók esetében a házigazdákkal, önkormányzati lakások bérlői esetén az ingatlankezelő NyírVV-vel állunk szolgáltatási szerződésben – tájékoztatott Rotter Gábor, a Nyírségvíz Zrt. nyíregyházi víz­ellátási üzemvezetője.

Hozzátette: az utcai törzshálózat a nagy hideg ellenére a város minden területén működőképes. A lakók többször is jelezték a vezeték- vagy víz­óraelfagyás gyanúját a kérdéses utcákban, a szolgáltató munkatársai pedig minden esetben közölték, hogy a tönkrement mérők cseréjét csak azonnali költségtérítés ellenében tudják elvégezni.

– Az úgynevezett „egymásra mutogatás” a NyírVV-vel valószínűleg innen ered, hiszen a fogyasztóknak nem minden esetben állt rendelkezésükre a helyszínen fizetendő több mint 16 ezer forint. A bérlői jogviszonyban lévők az ingatlan fenntartójától várták a segítséget. Mivel a NyírVV tisztában van azzal, hogy a vízóracsere költségét nem biztos, hogy be tudja hajtani a bérlőjén, a fogyasztó csak akkor kaphat szolgáltatást, ha rendezi a számlát.

Fagypont alatt

A Huszártelepen a pincékben található vezetékek a múlt héten, a tartós hideg és a kitört ablakok, kibontott falrészek miatt fagytak be néhány helyszínen. A NyírVV Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán – nyilatkozta Szabó Edina, a cég sajtóreferense.

KM-PI, HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában