Helyi közélet

2017.02.13. 18:01

Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve - Lopott vályogból építette fel a házát

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es február 13-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es és 1977-es február 13-i Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1947. február 13., csütörtök

Karády Katalin Nyíregyházán vendégszerepel

A debreceni Csokonai Színház igazgatója telefonon értesítette szerkesztőségünket, hogy február 22-én és 23-án társulatuk Nyíregyházán vendégszerepel. A Maya című operett primadonnaszerepét a budapesti színpadok és a rádió népszerű kedvence, Karády Katalin játssza. Ez a vendégszereplés óriási érdeklődésre tarthat számot, mert a közönség kedvence ez alkalommal jön első ízben Nyíregyházára.

1947. február 14., péntek

Hozzászólás a hároméves tervhez

Már sokat vitatkoztak arról, hogy szükség van-e a ravatalozó megépítésére Nyíregyházán. Igenis szükség van rá! Ahol egy hat–nyolc tagú család lakik egy szobában és halottjuk van, kénytelenek elmenni a szomszédba vagy rosszabbik esetben együtt lenni a halottal. Téli időben még ez hagyján, de nyáron, amikor meleg van, mindjárt oszlásnak indul a hulla.

1947. február 15., szombat

Lopott vályogból épített házat

B. Sándor nagyhalászi lakos feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, aki a háza udvarában elhelyezett vályogot hosszabb idő óta dézsmálja, és már nagy mennyiséget ellopott. A nyomozás során megállapítást nyert, hogy a sorozatos tolvajlásokat M. Mihály követte el. A kihallgatása során beismerte tettét, a rendőrség azonban az ellopott vályogot már nem tudta lefoglalni, mert azt M. Mihály időközben beleépítette az újonnan épülő házába.

Hatvan éve írtuk

1957. február 16., szombat

Meghalt Krúdy Gyula egyik osztálytársa

79 éves korában meghalt Imre János, a megyei tanács tervosztályának műszaki előadója. Imre János Krúdy Gyula osztálytársa volt. Temetése folyó hó 16-án, délután fél négykor lesz az Északi temető halottasházából.

Ötven éve írtuk

1967., február 14., kedd

A villamos menetrendjéről

Olvasóink kérik: tudjuk meg, milyen menetrend szerint közlekednek Nyíregyházán a villamosok. Különös – panaszolják –, hogy amikor sok az utas, csak egy villamos jár, máskor pedig két kocsi döcög a síneken. Valent Miklósnak, a kisvasút állomásfőnök-helyettesének továbbítottuk a kérdést. „Furcsa felvetés, hiszen köztudott, hogy a villamosközlekedés jelenlegi rendjét alapos utasszámlálás előzte meg. Ennek alapján jelenleg reggel hat órától délelőtt fél tízig két kocsi áll az utazóközönség rendelkezésére. A nap későbbi szakaszában, 12 óra 30 perctől 19 óráig ismét dupla járat közlekedik. Valóban van három olyan nap – a hétfő, a szerda és a szombat –, amikor egész nap párosával járnak a villamosok, de ezt éppen a nagyobb forgalom indokolja. Mostani kocsiparkunk mellett ez a maximum, amit nyújtani tudunk, holott több kocsi is elkelne a városban. Ismerve a villamos jövőbeli sorsát, bővítésről, korszerűsítésről nem tudunk.” Azon mégsem ártana gondolkodni, hogy amíg a villamos funkcionál, megérné-e a kocsipark minimális bővítése.

Negyven éve írtuk

1977. február 16., szerda

Járóka

Ki gondolná, hogy az áruházakban kapható, kisgyermekeknek készült járókát másra is lehet használni, mint arra, hogy járni tanuljanak a gyerekek? Pedig lehet. Az egyik nyíregyházi nagyáruház pénztárosnője mondja: jó néhány idős asszony keresett náluk nagy méretű járókát. Gyakran nincs, sok a kisgyerek – hangzott a válasz. Neki nem is ilyen célra kell – így a vásárló –, hanem csirkét akar tartani benne. Másik áruházunkban is hasonló tapasztalatot szereztek a játékosztály eladói. Pedig a vásárló csak a felét fizeti meg a valóságos összegnek, a különböző méretű járókák a duplájába kerülnek az államnak – tudtuk meg az egyik gyártó ­vállalattól. Ebben az esetben azonban a dotáció a ­gyermeknevelést, nem pedig a csirketartást kívánja segíteni. Szükség volna egy olyan járókára is, ­amelyben az ­illetékesek gyorsan jártasságot szereznének: miként lehet lefülelni az üzleti ügyekben túlságosan jártas csirketartókat.

1977. február 17., csütörtök

Filmforgatás a vajai várkastélyban

Kétéves előkészítő munka után hétfőn a MAFILM egy stábja birtokba vette a vajai várkastélyt. Itt forgatják a Rákóczi című háromrészes tv-filmet. Már tavaly, a 300. évfordulóra el kellett volna készülnie a filmnek, de a forgatókönyvírás – mivel ­korabeli dokumentumok alapján, történészek bevonásával készül – időre nem lett kész.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában