Helyi közélet

2017.02.07. 15:20

Talajgenerátoros védekezés

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gazdáknak nem kell majd külön díjat fizetni a használatáért.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A gazdáknak nem kell majd külön díjat fizetni a használatáért.

– Tavasszal kezdődhet el az országos jégeső-elhárítási rendszer kiépítése, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinál. A rendszer működését az agrár-kárenyhítési alapból finanszírozzák, így a gazdáknak nem kell majd külön díjat fizetniük a használatáért – fogalmazott lapunknak Rácz Imre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hozzátette: a Vidékfejlesztési Programban 1,8 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

– A rendszer fizikai megvalósítása tavasszal kezdődhet meg, és a 2018-as védekezési szezonra készülhet el. Az éles üzem elindítását jövőre, május 1-jére tervezik – mondta Rácz Imre, akinek a tájékoztatásából kiderült az is: Magyarországon már több helyen is alkalmaznak különféle jégvédelmi rendszereket a jégkárok megelőzésére. A NAK megyei elnöke szerint a három alkalmazható technológia közül a talajgenerátoros módszer a legmegfelelőbb az országos rendszer kiépítéséhez, mivel a beruházási és az üzemeltetési költsége is alacsonyabb, mint a rakétás, illetve a repülőgépes védekezésnek. A rakétás módszer alkalmazását az is kizárja, hogy repülésbiztonsági megfontolásokból azt sem a Magyar Honvédség, sem a polgári légi irányítás nem támogatja.

– A kamara számításai szerint hozzávetőleg ezer talajgenerátor telepítésére lesz szükség az országban – tette hozzá Rácz Imre.

Más országban már működik

Guti Rudolf tarpai gazdálkodó a jégvédelmi rendszerrel kapcsolatban megjegyezte: éppen itt volt az ideje, hogy elkezdődjön a kiépítése. Mint mondta, Horvátországban és Szerbiában már régóta működik a rendszer. – Ez nem csak a gazdálkodók számára lehet majd hasznos, hanem az önkormányzatok vagy magánszemélyek ingatlanjait is megvédheti a jégtől, ahogy a szabadban parkoló személyautókat is – fogalmazott Guti Rudolf. Az általa ismert jégvédelmi rendszer működéséről elmondta: a légkörbe ezüstjodid-molekulákat kijuttató, gázpalack méretű szerkezetek körülbelül egy húsz kilométer sugarú területet fednek le. Ezek különböző kémiai folyamatok révén „lebontják” a jeget, csökkentve ezzel az aláhulló jégszemcsék méretét.

Háromféle módszer létezik

A jégeső elleni védekezésre háromféle technológia alkalmazható. A bizonyítottan hatásos módszerek mindegyike ezüstjodid-molekulák használatán alapul, a három, alapvetően eltérő – a rakétás, a repülőgépes, illetve az úgynevezett talajgenerátoros – technológia a légkörbe juttatás módjában különbözik. Mindhárom módszer lényege, hogy a légkörbe juttatott ezüstjodid-molekulák mesterséges jégmagvakat képeznek, így a spontán kialakuló, kevesebb, ám nagyobb méretű jégszemcsék helyett jóval több, de kisebb méretű jégszemcse keletkezik. Ezek a kisebb méretű jégszemcsék a felhőből lehullva jó eséllyel elolvadnak még mielőtt földet érnének, de ha el is érik a földet, méretük akkor is lényegesen kisebb lesz, s így nem tesznek akkora kárt a termésben, mint a nagyobb szemcsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában