Helyi közélet

2017.03.29. 08:44

100 év hátrányt kell lefaragni - „Az unió egy komoly közös európai projekt”

Nyíregyháza - Hatvanéves a Római Szerződés, melyben lefektették az Európai Unió alapjait. Magyarország közel tizenhárom esztendeje tagja a nemzetközösségnek, a csatlakozást népszavazás előzte meg, végül 2004. május 1-jén Ciprussal, Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával, Máltával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt léptünk be az EU-ba.

Nyíregyháza - Hatvanéves a Római Szerződés, melyben lefektették az Európai Unió alapjait. Magyarország közel tizenhárom esztendeje tagja a nemzetközösségnek, a csatlakozást népszavazás előzte meg, végül 2004. május 1-jén Ciprussal, Csehországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Lettországgal, Litvániával, Máltával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt léptünk be az EU-ba.

– Tudomásul kell venni, hogy az unió nem az európai egyesült államokat jelenti, hanem szuverén nemzetek szövetségét. Bonyolult mechanizmusok, egyeztetések határozzák meg a demokratikus módon működő Európai Uniót – mondta el érdeklődésünkre dr. Sértő-Radics István, aki 2015-ig teljes jogú tagja volt az EU tanácskozási grémiumának.

Dr. Sértő-Radics István politikusként, településvezetőként és praktizáló orvosként is hiteles személyként formálhat véleményt az Európai Unióról.

– Amikor prognosztizálható volt, hogy tagjai leszünk az uniónak, 2003-ban az EU Régiók Bizottságában részese lehettem a csatlakozási folyamatnak, teljes jogú tagként 2015-ig lehettem az Európai Unió tanácskozási grémiumában. Idővel a magyar delegáció elnöke lehettem, illetve a régiók bizottságának alelnökévé választottak, három évig pedig a Külügyi Szakbizottságot vezettem. Egy példát említek arra is, hogy mit tudtam tenni a megyéért: a megyei szilárdhulladék-kezelő rendszer megvalósításához beadott pályázat sikeréhez szükséges volt a hatékony lobbira Brüsszelben.

Összedőlne a rendszer

– Uszka polgármestereként amondó vagyok, hogy az unió egy nagyon komoly közös európai projekt, ami sok előnyt ad. Nem ritka, hogy határközeli település vezetőjeként felesketek új állampolgárokat. Nekik szoktam megjegyezni, hogy egyrészt 10 milliós, másrészt 400 milliós közösség polgáraivá váltak. Szabad az út a munkavállalóknak és a diákoknak az Erasmus-program által.

Dr. Sértő-Radics István háziorvosként is tevékenykedik, emiatt olykor átszeli a kontinenst is.

– Szabadidőmben szoktam Angliába menni, ahol helyettesítek, ügyelek, rendelek vagy szakértői munkát végzek. Londonban korántsem mindenki Brexit-hívő, nagyon sok kocsin láttam uniós emblémát. Amikor ott beszélgettem kelet-európai vendégdolgozókkal, elmondták: bíznak abban, hogy a népszavazás nem befolyásolja a munkavállalásukat. Ha például Angliában az egészségügyben szorgoskodó külföldi, főleg EU-tagállamokból érkező orvosok és ápolók kivonulnának, összedőlne a rendszer.

– Nemrég olvastam Helmuth Kohl „Aggodalom Európáért” című könyvét, amelyben a szerző az európai közösségben a szabadság és a béke fenntarthatóságának biztosítékát látja. Mint a korábbi német kancellár írja: az unió feladata segíteni az élvonaltól történelmi hányattatásuk okán leszakadt társakat abban, hogy fel tudjanak állni és a stabilizáció útján el tudjanak indulni – indul ki az alapeszmékből Novák Tibor, a Nobilis Zrt. tulajdonos-ügyvezetője.

– Úgy érzem – fűzi hozzá –, Kohl olyan egyetemes, humanista elkötelezettségű megállapítást fogalmazott meg, amellyel akár a nagyvilágban, akár mikroközösségekben (és számomra is) követendő utat jelölt ki. A kohli „hittételből” következik a vállalati szférára is igaz tanulság: az integráció megsokszorozza a közösség teljesítőképességét. Egy közös vállalkozás szerényebb potenciállal bíró tagjainak támogatása segíti az egymást erősítő kapcsolat- és folyamatrendszerek kialakulását a munkában, így gyorsítva a közösség fejlődését is.

Modernizáció, innováció

– Pár évvel ezelőtt, a düsseldorfi gépipari kiállításon beszélgettünk egy vezető német csomagolástechnikai vállalat képviselőivel. Elmondtuk, hogy nemsokára 25 évesek leszünk – elismerően néztek ránk és gratuláltak. Aztán elárulták, hogy ők a legutóbbi kiállításon ünnepelték a 125. évfordulójukat. Elgondolkodtató: 100 év előny a piac építésében, vállalati kultúra fejlesztésében… Igyekszünk csökkenteni a hátrányt.

– A vállalatunk technikai, módszertani és humánerőforrás-fejlesztése az uniós pályázati rendszer nélkül nem valósulhatott volna meg. A magyarországi bolthálózat tizenötszörösét kaptuk meg az európai partner által felajánlott stratégiai partnerség elfogadásával, s ez a piac kevésbé árérzékeny, mint a hazai. Összességében az unió számunkra a vállalat modernizációjában, piaci térnyerésében, innovációs motivációjának fejlesztésében új, kedvező lehetőségeket nyitott – értékeli az uniós közösséget saját vállalkozása, gazdasági tapasztalatai alapján Novák Tibor.

Cikkünket folytatjuk; munkavállalók, vállalkozások, egykor és jelenleg is külföldön élők véleményét olvashatják.

KM-LTL, NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában