Helyi közélet

2017.03.14. 20:17

Az 1848-as forradalomra emlékezik a megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Megyénk számos településén megemlékeznek az 1848-as forradalom kezdetének 169. évfordulójáró március 14-én és 15-én.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Megyénk számos településén megemlékeznek az 1848-as forradalom kezdetének 169. évfordulójáró március 14-én és 15-én.

Nyíregyházi megemlékezés

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeznek március 15-én délelőtt a nyíregyházi Kossuth téren.


Beregdaróc emlékezett

Beregdarócon a helyi iskola tanulói jelenítették meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentős eseményeit, zenés kíséret mellett.


Pusztadobos ünnepelt

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Pusztadoboson. A település intézményeiben kedden tartották az ünnepi megemlékezéseket. Az általános iskolában a hetedik osztály tanulói színvonalas műsorral emlékeztek a 169 évvel ezelőtt történtekre, az óvodások szép műsorral emlékeztek az 1848-49-es emléktáblánál. A Kastélykerti Gyerekházban és Községi Könyvtárban felidézték a történelmi eseményeket és kézműves foglalkozást tartottak.

Fotó: Három Határ Hírei


Nyírteleki ünnepi műsor

A Királytelek vígadóban emlékeztek Nyírtelken az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. A rendezvényen jelen volt a körzet országgyűlési képviselője, és Nyírtelek díszpolgára dr. Vinnai Győző is. A polgármester Szekeres József köszöntője után az ünnepi műsorban a 4-dikes tanulók idézték fel a 169 éve történt események legismertebb jeleneteit. Ezután a résztvevők az emlékműnél helyezték el koszorúikat.


Koszorúzás a kemecsei hős sírjánál

A 169 éve kirobbant 1848-49-es forradalom és szabadságharc 10 éve újratemetett hőse, Répásy Mihály honvéd tábornok és társai emlékművéhez vonultak az ünneplők kedden délután Kemecsén. A rendezvényen a tábornok tetteit igen élvezetes és részletgazdag előadásában Kedves Gyula történész, Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója elevenítette fel. Utána ünnepi beszédet mondott Lipők Sándor polgármester, miniszteri biztos és a város közgyűlésének határozata alapján Díszpolgári címet adott át Dr. Papcsák Ferencnek, aki a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Az emlékezők katonai tiszteletadás mellett helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál.


A megyei önkormányzat és Napkor Nagyközség Önkormányzata közös szervezésében az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendeztek ünnepi megemlékezést kedden a napkori művelődési házban.


Megemlékezés a Petőfi Sándor Általános Iskolában


Tiszavasvári – Vasvári Pál szobránál ünnepelték az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi kötődésű hősét kedden Tiszavasváriban.

 

 


Döge – Nagyszabású megemlékezést tartottak március 15-e tiszteletére Döge községben.

 

 


Nyíregyháza - A nyíregyháziak egy emberként álltak a forradalom mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában