Helyi közélet

2017.03.20. 12:31

Bort mustráltak a kertbarátok

Mátészalka - Bort mindenhol, bármilyet, bármennyit – Hamvas Béla után szabadon akár ez is lehetett volna a mottója a másodízben megrendezett mátészalkai borversenynek, amely a Mátészalkai Kertbarátok körének és a Vörösmarty kör korábbi független borversenyeinek fuzionált folytatása.

Mátészalka - Bort mindenhol, bármilyet, bármennyit – Hamvas Béla után szabadon akár ez is lehetett volna a mottója a másodízben megrendezett mátészalkai borversenynek, amely a Mátészalkai Kertbarátok körének és a Vörösmarty kör korábbi független borversenyeinek fuzionált folytatása.

A rendezvény fő célja nem a versenyeztetés, vagy a megmérettetés, hiszen a borok fajtára, évjáratra, és ki tudja még mennyi mindenre való érzékenysége más és más érési, érlelési időt feltételez. Azaz, ha két héttel később bonyolítják le a versenyt, akár teljesen más sorrend is kialakulhat a fiatal borok esetében. Ezért a szervezők a továbbiakban a borverseny megnevezés helyett a tavaszi bormustra elnevezést szeretnék alkalmazni a rendezvényükre. A találkozó a borosgazdáknak egyfajta kilépés a saját komfortzónájukból, hiszen minden gazdának a saját bora a legjobb, mert kezdetektől azt neveli, dédelgeti, és elfogult, mint a szülő saját gyermekével. A továbblépéshez viszont szükség van mások borait kóstolni, más borosgazdák véleményét kikérni, és egyáltalán beszélni és vitatkozni a borról és a szőlőről, amikor csak lehet.

Már hosszú évek óta hívnak vendégeket Mátészalka testvérvárosából, Nagykárolyból. A helyi borászok igen sok hasznos tanáccsal segítik a jelenlevő gazdákat, akik példaként tisztelik szaktudásukat. A szomszéd település gazdái is képviseltették magukat Nyírmeggyesről. A jó kapcsolatnak köszönhetően a három településen előre leegyeztetik, mikor rendezik meg a szokásos borversenyüket, hogy ne legyen ütközés, és az érdeklődők egymás rendezvényeire el tudjanak menni.

A rendezvény levezető házigazdája Pénzes Ottó volt, aki maga is borkedvelő, szellemes idézeteivel keltett jó hangulatot a találkozón. Fellépett a Szatmár Táncegyüttes, szatmári és szilágysági táncokkal. A bor és a népzene optimális kombinációnak bizonyult.

A hirtelen helyváltoztatás ellenére – a rendezvény korábbi helyszínén csőtörés történt – igen sokan hoztak mintát vörös, fehér, rosé és gyümölcsbor kategóriában. A közel 64 titkosított mintát két háromfős zsűri értékelte. A zsűri értékelésében elmondta, hogy a versenyen a tavalyihoz viszonyítva gyengébb minőségű borok szerepeltek. A minőségcsökkenés lehetséges okai a tavalyi jégkárok következménye, és a tartós hideg is befolyásolhatta a fűtetlen pincékben fejlődő borokat.

A jelenlegi kiírás szerint csak helyileg termelt szőlőkből, gyümölcsökből készült borokkal lehetett nevezni. Valószínűleg jövőre már más tájakról vásárolt szőlővel is lehet majd nevezni. A változás azért szükséges, mivel egyrészt nem szőlész-, hanem borverseny ez, másrészről a borospincében dől el a borok sorsa, és nem utolsósorban fiatalok nevezésére is szeretnének egyre inkább számítani, akik kezdetben nem biztos, hogy rendelkeznek szőlőültetvénnyel, de szívesen kipróbálnák magukat ezen a színtéren.

KM

Aranyérmet kaptak

Vörös bor kategóriában: Borbás Géza, Szombathy Géza, Pauluk Pál, Kovács Sándor, Virágh József

Fehér bor kategóriában: Farkas Zoltán, Rémik Zoltán, Virágh József

Rosé bor kategóriában: Jeremcsuk Csaba, Dr. Stonawski Tamás

Gyümölcs bor kategóriában: Bíró László

Tavaszi nagy koccintás

A szokásos évi bormustra mellett más rendszeres összejövetelt is terveznek a szervezők, az egyik a „Tavaszi nagy koccintás” elnevezést kapta. Ez az összejövetel egy városi rendezvény keretein belül teremti meg a városlakók találkozását a helyi borosgazdákkal: a mátészalkai majálison mutatják be a boraikat gasztronómiai különlegességekkel. A helyi borosgazdák több alkalommal ajánlottak fel legjobb boraikból jótékonysági rendezvények báljaira, lassacskán már keresik is azokat. A borosgazdák a jövőben szeretnék, hogy a városlakók érdeklődése helyi borokkal kapcsolatosan megnőne, jó lenne, ha egyre inkább felismernék az emberek a helyi termékek fogyasztásának jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában