Helyi közélet

2017.03.05. 19:15

Figyelik a szalonka tavaszi vonulását

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az idén tovább folytatódik megyénkben is 18 vadásztársaság közreműködésével a szalonka monitoring, amelynek lényege, hogy a szakemberek újabb információkat tudjanak meg az erdei szalonka tavaszi vonulásáról.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az idén tovább folytatódik megyénkben is 18 vadásztársaság közreműködésével a szalonka monitoring, amelynek lényege, hogy a szakemberek újabb információkat tudjanak meg az erdei szalonka tavaszi vonulásáról. Magyarországon 2004 óta nincs vadászidénye ennek a madárnak, a vadászata csupán monitoring jelleggel, szabályozott környezetben lehetséges tavaszi vonuláskor hajnalban és este.

Mint Plavecz János megyei fővadász érdeklődésünkre elmondta, immár kilenc éve tart ennek a titokzatos madárnak az országos monitoring vizsgálata. A gödöllői Szent István Egyetem VadVilág Megőrzési Intézete szerződést kötött a vadásztársaságokkal, amelyek bizonyos kvótát kapnak szalonkák elejtésére.

Február 15. és április 30. között számos adatot kell összegyűjteniük a madarakról, az információk éppen úgy vonatkoznak a tollmintázatra, mint a látott és hallott egyedek számára. Valamennyi elejtett madárból mintát is kell venni.

A monitoringhoz csatlakozott vadásztársaságok vállalták a költségeket is. A szalonka sűrű és nedves aljnövényzetű elegyes erdők lakója, barnás, sárgás foltos tollruhája kiváló rejtőszínt biztosít környezetében. Különleges tulajdonsága, hogy a látómezeje: 360 fok.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában