Helyi közélet

2017.03.28. 08:21

Gödörben a magyar építőipar?

Nyíregyháza - Minden építőipari szakma területén megjelent a szakmunkáshiány, a jó szakemberek pedig megkérik a pénzüket.

Nyíregyháza - Minden építőipari szakma területén megjelent a szakmunkáshiány, a jó szakemberek pedig megkérik a pénzüket.

– Egyértelműen pozitív az üzenete a csoknak az építészszakma részéről, viszont tény, hogy a tervező-, építő- és ingatlanfejlesztő-szakma leépült az elmúlt években: a szakmunkások jelentős hányada külföldön dolgozik, így nem egyszerű megfelelni az elvárásoknak, s időbe telik, amíg felnövünk a feladatokhoz. Ehhez társul, hogy az uniós pályázatok dömpingje évekig tart, így a szűk kapacitásoknak egyidejűleg számos területet, azaz nem csak a lakáspiacot kell kiszolgálniuk.

Egyértelműen pozitív az üzenete a csoknak a szakmában.

Végh József

– Az építkezési láz eleinte a családi házakra koncentrálódott, azóta elérte a társasházak világát is – mondja Végh József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Építész Kamara elnöke. – Egy átlagos családi ház kivitelezésre is alkalmas tartalmú bejelentési tervdokumentációjának tervezési díja a szakágakkal együtt meghaladhatja az egymillió forintot. Egy nagyobb, tervezői extrákat is tartalmazó tervanyag szakágakra kiterjedő költsége akár kétmillió vagy ennél drágább is lehet a közeljövőben! – teszi hozzá az elnök.

Szentpáli Szabolcsnak és feleségének három gyermeke van. Tavaly év elején úgy döntöttek, élnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kínálta lehetőséggel, belevágtak családi házuk építésébe.

Jobb előbb, mint később

– Első lépésként ki kellett derítenünk, hogy megfelelünk-e annak a feltételrendszernek, amit a bank támaszt a hiteligénylőkkel szemben. Gyakorlatilag azonnal zöld utat kaptunk. Eladtuk a lakásunkat, és telket vásároltunk. Kerestünk egy tervezőt, aki többszöri egyeztetés után megrajzolta álmaink házát, és elkészítette a költségvetést.

– Több mint 26 millió forint állt a rendelkezésünkre, de úgy gondoltuk, 10–15 százaléknyi pluszt félreteszünk a későbbi, váratlan kiadásokra – árulta el Szabolcs. Utóbbi jól is jött nekik, mert az építkezés hét hónapja alatt emelkedtek az építőanyagok árai.

– Ezután találnunk kellett egy megbízható és leinformálható kivitelezőt, illetve brigádot. Sikerült. A tervezővel közösen állítottuk össze a szak­ági és statikai terveket. Ha generálkivitelezővel építtetünk, egyszerűbb lett volna a folyamat, egyéni építőként viszont mindenhez nekünk kellett szakembereket keresnünk, és az építőanyagokat is mi vásároltuk meg. A költségek minimum 70 százalékát számlákkal igazoltuk, ez a bank elvárása, de egyéni építtetőként az építőanyag árának áfatartalmát visszanyerhetjük – taglalta Szabolcs, aki szerint azok jártak jól, akik már tavaly elintézték a papírokat, és nekikezdtek az építkezésnek. – Akik az idén tavaszra halasztották a munkát, most nehezen találnak szakembereket, másrészt a nagy építőanyag-kereslet miatti áremeléssel is számolniuk kell. Szerencsére mi áprilisban lezárhatjuk az építési naplót – újságolta az apuka.

Kikoptak a nagy öregek

– Amitől évekkel ezelőtt tartottunk, bekövetkezett: sok jó szakember, lelkes fiatal ment ki külföldre dolgozni, miután itt munkatapasztalatot szerzett. Most a magyar bérek többszöröséért végzik ugyanazt a munkát – panaszolja Lakó Antal brigádvezető, aki szerint az „utánpótlás-neveléssel” is komoly gondok vannak. Mára kikopott, kiöregedett a kincset érő tudással rendelkező szakoktatógárda, így a mai fiatalok – már ha egyáltalán ínyükre van a fizikai munka – nem tudják kiktől ellesni a szakma csínját-bínját. Mi a jelenlegi körülmények között is igyekszünk tartani a vállalt határidőket, és nem engedünk a munkánk minőségéből – tette hozzá.

- KM-CSA, SZA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában