Helyi közélet

2017.03.22. 07:21

Tegye a szívére a kezét, és válaszoljon őszintén: ön tudja, mit művel gyermeke a neten?

Nyíregyháza - Nem érzik, milyen súlyos következményekkel járhat, ha intim képet adnak ki magukról.

Nyíregyháza - Nem érzik, milyen súlyos következményekkel járhat, ha intim képet adnak ki magukról.

„A hideg futkosott a hátamon, amikor a tegnap a Szabolcs Online-on arról a férfiról olvastam, aki tizenéves gyerekeket környékezett meg a Facebookon, s közel ezer fiatalról gyűjtött be képeket, videókat. Megnyugtató, hogy az elkövető ezért rács mögé kerül, ugyanakkor felvetődik a kérdés: hol voltak a 12–13 év körüli fiúk szülei, amikor mindezek történtek, miért nem vették észre, mibe keverednek a csemetéik?” – vetette fel olvasónk, Galla Sándor.

– Egy XXI. századi szülőnek már nemcsak azzal kell tisztában lennie, hová megy a gyermeke, amikor kilép az ajtón, hanem azzal is, merre jár, mit művel az internet világában – fejtegeti Kiss Dóra viselkedés­elemző, aki szerint a virtuális szobafogság, vagyis a tiltás nem megoldás, bölcsebb, ha a szülők felzárkóznak, figyelnek, és persze időben rendet tesznek a gyermekük fejében.

Virtuális lábnyomok

– A fiatalok többsége nap mint nap használja a Facebookot. Ha a szülő is így tesz, megismerheti a rendszer működését, előnyeit és veszélyeit. Ismerősként nyomon követheti gyermeke virtuális lábnyomait. Láthatja, mi érdekli, milyen dolgokat szokott csinálni a gép előtt ülve. Ha meghökkentő történéseket tapasztal, gyakoroljon önuralmat, ne írjon neki nyilvános üzeneteket, inkább négyszemközt beszéljék meg, mi zajlik a világhálón, s ha szükséges, terelje jó irányba a gyermek gondolkodását!

– Fontos, hogy olyan helyen legyen a számítógép, ahol a gyerek szem előtt van, és az is, hogy soha ne osszunk meg túl személyes információkat, intim képeket másokkal – tette hozzá a szakember.

KM-PI


Nyíregyháza - Nem jogerősen két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság azt a férfit, aki fiatal fiúkról szerzett meg és tárolt pornográf képfelvételeket - közölte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában