Helyi közélet

2017.05.12. 17:45

Kapcsoljon be a vészvillogó!

Nyíregyháza - A gazda bánja, ha nem tiszta forrásból származik a növényvédő szer.

Nyíregyháza - A gazda bánja, ha nem tiszta forrásból származik a növényvédő szer.

Valószínűleg hamisított növényvédő szer használatának a következménye az a súlyos méhpusztulás, amellyel Sényő-Nyírtura körzetében szembesültek a szakemberek. Sajnos nem egyedi a probléma, állítja a megyei növényvédő mérnöki kamara, melynek vezető szakembereivel a helyzet tarthatatlanságáról beszélgettünk szerkesztőségünkben. Hogy mit tud tenni a helyzet elharapódzása ellen a növényegészségügyi hatóság, azt a szervezet kötelékeiben dolgozó szakmérnök, Bujdos László kamarai elnökségi tag foglalta össze.

Káros folyamatok

– A növényvédelmi hatóságnak többféle eszköze van a káros folyamatok elleni fellépéshez. Magyarországon csak itt engedélyezett, magyarul felcímkézett növényvédő szereket lehet felhasználni. Ezenkívül lehetőségünk van szúrópróbaszerű vagy kockázat alapján kijelölt mintavételre, amely lehetőséggel az idén fokozottan élünk majd. Tehát azon termelőknél, akiknél nincs számla, nem lelhető fel a növényvédő szerek eredete, ott mindenképpen hatósági mintavételt végzünk, az ezt követő laborvizsgálat pedig kimutat a növényből minden addig alkalmazott növényvédőszerhatóanyag-maradékot. Ezután a hatóság nem tekinthet el a bírság kiszabásától. Az olyan növényi termékeket pedig, amelyek az idehaza nem engedélyezett növényvédő szer maradékát tartalmazzák, jogában áll a hatóságnak a teljes mennyiséget megsemmisíteni. Arról nem is beszélve, hogy ilyen esetben a támogatási pénzeket is visszafizettetik a gazdálkodóval. Újabban a határátkelőkön a belépőknél talált növényvédő szerekről a vámhatóság értesítést küld a növényvédelmi hatóságnak, amely eljár az illetővel szemben és intézkedik az elkobzott szer megsemmisítéséről.

– Ami a gazdákat illeti, csakis megbízható hátterű kereskedőknél vásároljanak ilyen bizalmi terméket, természetesen számlára – inti óvatosságra a termelőket Simon Zoltán szaktanácsadó, kamarai elnökségi tag. – Bizonytalan eredetű anyagot féláron kínáló házaló kereskedővel találkozva gyulladjon ki a gazdák fejében az a bizonyos vészlámpa! Kérjék a növényorvosok szakvéleményét, ne tekintsék nyűgnek az általuk felírt receptet, ami az első és második kategóriájú növényvédő szerek használatához elengedhetetlen! A recepthez társul egy, az eredményes felhasználást célzó szolgáltatás is a szakember részéről – tette hozzá Simon Zoltán.

Csakis tiszta forrásból

– Rengeteg szabolcsi termelő vesz részt a különböző környezetgazdálkodási programokban, amelyben nem csak a permetezési naplót kell vezetni, de meg kell őrizni a növényvédő szer vásárlási számláit, s a növényorvosi recepteket is. Az ő érdekük is, hogy dokumentálni tudják azt, hogy a felhasznált kemikáliák tiszta forrásból származnak. Nem árt rögzíteni, hogy a nálunk jelen lévő növényvédőszer-gyártók és -forgalmazók csak a Magyarországon forgalomba hozott termékeikért kötelesek felelősséget vállalni, de például egy cirill betűkkel feliratozott növényvédő szer okozta problémáért nem. A növényvédelem veszélyes üzem, oda kell figyelni! Főleg az előttünk álló időszakban a friss fogyasztású földieper, korai cseresznye, meggy, bogyósok, primőrzöldségek esetén, amelyeknél érthetően jóval nagyobb az egészségügyi kockázat, mint a hónapokig tárolt almánál – fogalmazott Simon Zoltán.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában